Verslagen

Belgisch kampioenschap te Zoersel (28/09) -

Nadat we de afgelopen 2 jaar de titel hadden kunnen pakken in de Gensb klasse wilden we ons ook dit jaar niet zo maar laten onttronen. Maar wegens omstandigheden konden we niet aantreden met onze sterkste ploeg. Uit de ploeg van het Gensb verdwenen er immers 2 vaste waarden. Hierdoor moest er vandeeg gesleuteld worden aan de ploeg en daarvan was de Klaas den dupe.
Want om het gewichtsnadeel te beperken kwam onze 2de anker, Toon, bij in de ploeg maar dan konden we niet meer met 10 trekken en was het de Klaas die eruit viel als lichtste. Met een gewichtsnadeel van 20 kilo nog, 2 vaste waarden er niet bij en met een manneke minder dan normaal naar het BK gaan om je titel te verdedigen. Ik heb ooit al beter vooruitzichten gehad. Maar de teamspirit zat goed en dan kan er veel.

De eerste wedstrijd tegen Fam. Janssens 2 werd overtuigend gewonnen. Dan werd het 2 maal de Boerekes. Eerst kregen we de strafste ploeg voorgeschoteld. Maar we wonnen beide trekken. Dan was het de beurt aan de jonge Boerekes. Ook zij moesten eraan geloven maar het wordt volgend jaar tijdens de competitie een te duchten tegenstander. Dan was het nog eens Fam. Janssens maar ook deze ploeg ging voor de bijl. Met de 2 zwaarste wedstrijden nog voor ons waren we al wel zeker voor een plaats bij de laatste 4. Nu was het enkel nog zien welke plaats. Tegen Powerrangers en Mertensmannen kwamen we gewoon dat beetje extra te kort. Technisch moesten we zeker niet onderdoen. Dus het was plaats 3.

Normaal gingen we nu strijden voor het brons maar door een communicatiefout bij de wedstrijdleiding onderling werd er beslist om kruisfinales te trekken. Hierin troffen we nogmaals de Powerrangers. De ploeg was nog meer gemotiveerd dan anders en wat gebeurde er nu. De eerste trek werd gewonnen. Was er dan toch een klein mirakel in de maak? De 2de trek was de start weer goed maar er zat toch een beetje kantvoordeel in de banen. Deze werd dan ook verloren. Mede doordat ze maar niet in de baan bleven trekken. Ze wilden maar op het gras daar waar minder grip was. Dus er zou een 3de trek moeten komen. En zo als zovaak was het lot ons weer niet gunstig gezind want we verloren de toss. Dus terug aan de slechte kant. Met als gevolg dat we de 3de trek ook verloren. Maar we hadden het de Powerrangers wel niet cadeau gegeven.
Ook bij ons had het zeer gedaan bij de meeste. En 3 minuten later moesten we al terug starten voor het brons. De Boerekes hadden zich gemakkelijker gewonnen gegeven tegen Mertensmannen en hadden dus minder geleden.

Maar opgeven staat niet in onze woordenboek en dat ging er niet in komen ook niet. De 1ste trek was gewoonweg slecht. De start was te laat bij ons, het verdedigen ook en de vechtlust was even zoek. Reken daar nog eens bij da ik geen woord meer gezegd kreeg en dan weet je wel dat we die verloren hebben. Ze begonnen onderling al wat op elkaar te schelden en toen heb ik ze allemaal toch maar eens tot de orde geroepen en nog eens wakker geschud en aan Peter gevraagd of hij wilde coachen. En ze luisterden nog ook. De start was agressief en de vechtlust was er bij iedereen terug. Dit resulteerde meteen in een meter winst. Maar Boerekes gaven niet af en pakten over. Ze konden een 2 meter pakken en de Frans dacht al dat de buit binnen was.
Maar die kent ons nog niet he, bij de Berketrekkers gaan ze liever dood dan dat ze moeten afgeven. En ook nu weer vonden ze hun 2de adem terug. Het offensief werd ingezet en ondanks dat de Boerekes bijna half Zoersel bij hadden om te supporteren werd deze trek toch door ons gewonnen. Dan nog maar eens gaan tossen. Dit keer was het geluk aan onze kans want we wonnen de toss en konden dus aan de winnende kant blijven staan.
Iedereen gefocust op de scheidsrechter en weg waren ze. Direct voor de aanval en de Boerekes kregen het niet gecounterd. Yes,het brons was binnen. De Frans bleef op de grond liggen van ontgoocheling maar wij waren natuurlijk door het dolle heen. Daar hadden we immers het hele jaar voor getraind. Alleen jammer dat we niet op ons sterkst stonden want dan hadden we zeker voor de plaatsen 1 en 2 getrokken. Nu was dat voor Mertensmannen en Powerrangers. Maar deze laatste waren gewoon leeg van die trek tegen ons. Hierdoor kregen de Mertensmannen het gewoon in hun schoot geworpen.

Niet dat ze het niet verdienden want ze waren over het hele jaar waarschijnlijk wel de beste jeugdploeg. Na deze trek was het meteen de prijsuitreiking waarbij ze natuurlijk allemaal zo fier als ne gieter waren. Ook nog niet veel gewoon he. En dan was het de beurt aan onze overige jeugd.
Diegene die in de voormiddag niet hadden kunnen trekken gingen nu meedoen met de 6-tallen. Doordat het allemaal jeugd was mochten ze met 8 trekken. En ik vond nog genoeg vrijwilligers om mee te doen. En de joep was coach van dienst. Ze hebben wel geen punten kunnen pakken maar wel enkele mooie wedstrijden kunnen trekken en volgens mij toch ook met een goed gevoel aan het touw gestaan.

Ook hier was de overwinning voor Mertensmannen. In de andere klassen was Fam. Janssens telkens de sterkste. En dat was het weeral voor het BK. Nu stonden we al voor de 5de maal op rij op het podium bij de jeugd. En als het aan mij ligt hoeft daar nog geen eind aan te komen.

Kurt


  - uitslagen Belgisch kampioenschap te Zoersel (28/09)SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken