Geschiedenis

Het Prille Begin

Lang, lang geleden, in een dorpje ver ver weg ... Meerbepaald 29 april 1988 in Merksplas was het een snikhete dag. De Dolle Dorpsdagen was een organisatie van KLJ samen met de Ruiters , de Landelijke Gilde en de KVLV . Vrijdagavond stond er touwtrekken op de agenda. Alle ploegen werden gewogen op een varkensweegschaal, en mochten niet meer als 450 kg wegen . We hadden met de KLJ 4 ploegen opgesteld waarvan er twee tot in de halve finales doorstootten . Uiteindelijk kwam er één ploeg in de finale . We kwamen uit tegen de ploeg van de familie Verheyen , zes broers die al 3 keer het tornooi van de KAJ gewonnen hadden . We hielden het een volle minuut vol , wat naar de normen van toen verschrikkelijk lang was, maar we moesten ons tevreden stellen met een tweede plaats .

1991 Eind mei zagen we in de frituur een affiche hangen van een touwtrekwedstrijd in Oud-Turnhout . Er werden nog enkele mensen bijgezocht en we zouden deelnemen . Zonder dat we dit zelf hadden kunnen hopen kwamen we in de finale te staan tegen een getrainde ploeg uit Nederland . Met onze 150 kg gewicht minder werden we in eerste instantie door onze tegenstanders wat uitgelachen . Het lachen verging hun echter snel toen we hen, met de hulp van een geweldig publiek , naar ons toe trokken . Onze eerste beker was binnen en Touwtrekteam KLJ Merksplas was geboren.

1989 was voor ons het jaar van de grote doorbraak . We maakten ons Nederlands debuut, zij het bescheiden, in januari in Esbeek. Op 7 mei kwam in Ravels de eerste maal onze meisjesploeg aan het touw. De ploeg bestond toen vooral uit de vriendinnen van touwtrekkers. Ook in mei '89 kwamen we op een demonstratiewedstrijd in Wilrijk voor het eerst tegenover "De Vriendenkring" uit Kieldrecht te staan en merkten we dat er naast sterke ploegen ook ploegen met conditie waren. We maakten door hen ook kennis met de TWIF reglementen welke ons wel wat fanatiek leken. Toch gingen we graag op hun uitnodiging in om deel te nemen aan een NTB tornooi bij "De Bulls" in Zelzate.

Sinds '94 evolueerde onze ploeg nog meer naar een bijna volledig jeugdteam. Vanaf 1 december 1998 is onze vereniging van naam veranderd. Op de jaarlijkse Statutaire vergadering werd de fusie met de touwrukkers en de skiërs goedgekeurd en werd onze naam "Touwtrekteam KLJ Merksplas" gewijzigd in "Touwtrekvereniging de Berketrekkers".

1989-2004

Het Belgisch Kampioenschap Veldegem 16 september '90 was een dag die we niet gauw zullen vergeten . Een heel jaar hadden we bijna niets kunnen winnen en net die dag leek het of we alles omver trokken. "De Laerhoeve", nu "TTV De Galliërs", onze grootste tegenstander gedurende dat jaar werd in de voorronde geklopt . In de Finale versloegen we, zij het nipt, "De Vriendenkring". Ook al hadden sommige andere ploegen moeite met dit te verwerken, het Belgisch Kampioenschap 1990 was voor ons!

In '92 werden we 2e tijdens de competitie om het Belgisch Kampioenschap en wonnen we de Open Beker Van België. Een resultaat dat we in '93 overdeden . In '94 werden we tweede jeugd op het Belgisch Kampioenschap . In '95 werden we 2e en 3e jeugd . In '97 werden we op het Belgisch Kampioenschap in Hamme 3e bij de Jeugd en met een jeugdploeg 2e bij de heren -640. In 1998 organiseerde we omwille van ons 10jarig bestaan zelf het Belgisch Kampioenschap. In de voormiddag wonnen we hier de titel van Belgisch Kampioen bij de Jeugdklasse om in de namiddag nog 3de te worden met deze jeugdploeg in de -600Kg klasse. In 2000 werden we 3e in de jeugd -560kgr.


Berketrekkers Internationaal In '93 namen voor het eerst leden van onze ploeg deel aan een internationale wedstrijd: Kristel Pelkmans en Linda Roefs werden met de Nationale Damesploeg 5e op de World Games in Den Haag. Ook in '94 ging Kristel, dit keer samen met Koen Huybrechts, internationaal. Ze behaalde Goud op de Wereldkampioenschappen in Upsala (Zweden) met de "Sleurgrieten" bij de Open Club 520 Kg en Brons bij de Nationale Teams 560 Kg. Koen haalde met het Nationaal Jeugdteam eveneens Brons.

brons op ek In '96 namen we voor het eerst met een eigen ploeg deel aan het Wereldkampioenschap. Dat deze organisatie in '96 in Nederland plaatshad was waarschijnlijk de belangrijkste drijfveer. Hoewel de prestatie misschien wat min leek, is hier de basis gelegd voor de prestatie die we september '97 neerzetten . Toen trokken we met onze ploeg naar Jersey voor het Europees Kampioenschap. Hoewel velen de kansen van onze ploeg eerder laag inschatten , haalde we een schitterende derde plaats .

In 98 namen we met enkele van onze leden deel aan het Wereldkampioenschap in Amerika waar we deelnamen in een ploeg met o.a.. Fam. Janssens . Kurt Braspenning haalde met het nationaal jeugdteam de wereldtitel binnen. Ook in 98 namen we als enige Belgische ploeg deel aan het GENSB tornooi in Momberg(D) . In 99 ging alle aandacht naar de vernieuwing binnen ons team en ging enkel Jan Lenaerts (nat. 680, janssens 680) naar het EK . Wel werd opnieuw deelgenomen aan het GENSB in Canterbury (GB).


Door een meer logische reglementering inzake gemengde teams werd ons speerpunt in het voorjaar van 2000 gesteld op de NTB-Zuid competitie . Hoewel met weinig verwachting begonnen, werden we toch 2de jeugd in de winter en werden we deze zomer 2de bij de 640 kg heren. Daar dit jaar het Provinciaal kampioenschap jeugd in de GENSB klasse werd getrokken gaf dit ons toch de ambitie om deze titel te behalen. We moesten echter twee uur voor de wedstrijd nog 12 kilo kwijt geraken wat natuurlijk op de prestaties weegt. We waren dan ook tevreden met een tweede plaats. Op het Internationaal GENSB tornooi in Heino (Nl) werden we tweede in de reeks en vielen we uit in de achtste finale. Op het WK in Blackpool haalde ons jeugdteam ondanks een gewichtsnadeel van 40 kg toch nog 7 punten.Bij de heren -640kg pakten we met ons mixteam(4 van ons waarvan 2 jeugd, en dan nog 4 van elk een verschillende ploeg) 6 punten.Katrien verpoucke behaalde met de Sleurgrieten in de -520kg dames een bronzen medaille en Jan Verheyen deed dit nog eens over met het nationale jeugdteam.

2001 werd het jaar dat we bijna alles wonnen op nationaal vlak
.We pakten de Belgische titel in de Gensb-klasse en de 3de plaats bij de -560kg jeugd.Daarnaast volgden ook nog de 1ste plaats in de competitie in zowel Antwerpen als Zuid-Nederland en als kers op de taart de Beker van Vlaanderen in de Gensb-klasse. Internationaal was het ook een drukte van jewelste. Op het internationale tornooi in Kasterlee behaalde de jeugd een 4de plaats in de Gensb-klasse.Dan volgde het internationale tornooi van Eibergen waar een 5de plaats werd behaald.Op het Gensb tornooi in Escholsmatt eindigden we op een gedeelde 5de plaats.Hier had meer in gezeten want we stonden niet in onze sterkste opstelling.Op het EK in Mosnang werden we in de zwaarste poule geloot en moesten we tegen kleppers als Mosnang en Young Boys.We strandden op een 4de plaats in de poule.Bij de heren -600kg behaalden we 2 punten.

2002 echter
werd een zwart jaar.Door de overgang van 5 van onze jeugdleden naar de heren en door de tegenvallende resultaten op het EK was onze Gensb-ploeg uiteen gevallen.Op het BK hadden we nog wel een ploeg maar pakten we geen punten en op het Gensb in eigen land hadden we zelfs geen ploeg meer. Gelukkig kwam er in december dat jaar de toezegging van de gemeente om naar de sporthal te verhuizen, zodat we terug wat beter konden recruteren. Op internationaal gebied was er weinig gepland dat jaar.We zijn naar het tornooi van Stans-Oberdorf geweest en werden daar met een 9de plaats de beste Belgische ploeg.Op het Gensb in Tongerlo hadden we geen ploeg.Wel deden er 3 van onze leden met een andere ploeg mee.Ten slotte was er het WK.Dit werd gehouden in Zuid-Afrika en daar waren de Berketrekkers met 4 vertegenwoordigd.Jan L. deed met een Nederlandse ploeg mee en behaalde 6 punten in zijn poule.Kurt deed met Fam. Janssens mee en rijfde 7 punten binnen in zijn poule en Katrien Verpoucke en Jill Van Mirlo stonden opgesteld bij Fam. Janssens en kwamen terug met een blinkende bronzen medaille bij de -560kg dames.

2003 begon moeizaam.Dit kwam doordat onze nieuwe lift pas eind maart werd geplaatst, toen de competitie al van start was gegaan. Vanwege ons 15jarig bestaan, werd er dan in april nog eens gefeest en het touwtrekweekend werd verschoven naar de zomer en vindt sindsdien plaats aan de sporthal ipv de manege. Op touwtrekkend vlak behaalden we in België nog een 2de plaats op het BK in de -600kg klasse en werden we 2de in de competitie in de Combiklasse. Internationaal werd 2003 het jaar van de ommekeer.We hadden terug een ploeg op het Gensb in Duisburg en behaalden 3 punten in een lastige poule.Op het EK in Assen deden we mee in 3 klassen namelijk de -560kg, de -640kg en de -720kg.In de -560kg behaalden we geen enkel punt.In de -640kg klasse haalden we een 5de plaats in de reeks en werden hiermee het beste Belgische team.In de -720kg klasse ten slotte waren we het enige Belgische team en behaalden we 3 punten

2004 was een mooi touwtrekjaar. Na een moeilijke competitiestart gingen zowel de jeugd als de herenploeg beter trekken. Dat resulteerde in een 2de plaats in de Gensb-klasse en de 1ste plaats in de combiklasse. Op het BK behaalde de jeugd brons en ook internationaal zaten we dicht bij de top. Een 5de plaats in Vechtlust en brons op het open Nederlands kampioenschap. Enkel op het Gensb stelde de ploeg wat teleur met amper 5 punten in een zwakke groep. De heren lieten ook van zich horen door op het officieuze WK 4+4 ( 4 heren & 4 dames) met 2 bronzen medailles aan de haal te gaan. Katrien Verpoucke ging als enige Berketrekster naar het WK in Amerika en kwam terug met 2 zilveren medailles. Voor al deze mooie prestaties werden we ook binnen Merksplas bekroond als sportvereniging van het jaar.

2005 werd zowaar nog beter. Op de jeugd stond bijna geen maat. De competitie werd met veel overmacht gewonnen. Het open Kempisch Kampioenschap werd gewonnen; 2de plaatsen in de Beker van België, open Vlaams Kampioenschap en Belgisch Kampioenschap. Ook internationaal speelden we meer dan mee. Een bronzen medaille in Vios Bison, een 4de plaats in Heure en een 9de plaats op het Gensb. In Heure en op het Gensb zaten we met een gewichtsnadeel van 40-50 kg. Als bekroning op dat schitterende jaar werden er 5 van onze leden geselecteerd voor de nationale selectie voor het EK. Zij behaalden op het EK in Italië dan nog eens een zilveren medaille. Het jaar van de heren stond vooral in het teken van de organisatie van het WK 4+4 in Merksplas. De competitie wonnen we nog wel maar verder ging al onze tijd en energie naar het tornooi. Wat dan ook meer dan in orde was. Op het EK werkten we samen met Modesten om een ploeg te vormen. In elke klasse dat we meededen pakten we 3 punten. Ook nu weer kregen we de titel van sportvereniging van het jaar.

2006. De jeugd zag de keerzijde van de medaille en betaalde daar cash voor. De ploeg viel uiteen en in de competitie was het steeds zoeken naar volk. Hierdoor stranden we op een 4de plaats in de competitie. Met de heren was het nog slechter gesteld. De jeugd wilde niet altijd meetrekken met de heren waardoor we maar mondjesmaat een ploeg hadden. Hierdoor verziekte de sfeer binnen de club wat dan weer tot nog slechtere resultaten leidde. Internationaal kwamen we overal te kort. Het hoogst haalbare was een 5de plaats en dat dankzij 2 leentrekkers. Ook op het WK was het huilen met de pet op. Ondanks deze scheve situatie konden we op het BK vriend en vijand verbazen door de titel in de Gensb-klasse te winnen en zilver te pakken in de -640 kg klasse.

2007, het jaar van de verandering. Het bestuur heeft een serieuze facelift gekregen en op touwtrekvlak gaat de verjonging voort. Dankzij wat ledenwerving hebben we terug een volledige jeugdploeg maar daar moet nog aan gesleuteld worden. In de competitie draaien we met de middenmoot mee. Dankzij een geweldige groepsgeest wisten we ook dit jaar de titel te pakken in de Gensb-klasse op het BK. Ook op het Gensb geraakten we door die teamspirit bijna in de volgende ronde. Ze zouden liever doodvallen dan opgeven.

2008, de jeugd heeft zo veel capaciteiten maar er wordt gewoon te weinig getraind. De vereniging bestaat 20 jaar en dit hebben we gevierd met een aparte reeks voor ex-leden op ons tornooi. Het WK in Zweden laten we aan ons voorbijgaan wegens te duur. Met de jeugd gingen we naar het GENSB dat dit jaar weer in Duitsland werd gehouden. Daar werden we 3de in onze reeks. Maar het mag gezegd worden dat het de zwaarste reeks was. De nummers 1 en 2 uit onze reeks werden immers respectievelijk 1 en 2 op het tornooi. Brute pech dus. Op het BK behaalden we brons.

2009, de belofte was gemaakt dat de jeugd er voor wou gaan. Niets was minder waar. Veel te vaak kwamen uitvluchten als “geen tijd”. Maar desondanks vielen de prestaties mee. In de competitie werden we derde. Op het Gensb overleefden we de voorronde in de groep des doods. Het volledige podium van de vorige editie stond in onze reeks. Dat leverde ons de 10de plaats op van de 41 ploegen. Op het EK werden we beste Belgisch team in de jeugd- en belofteklasse. Als kers op de taart werden we Belgisch Kampioen bij de jeugd en haalden we zilver bij de dames.

2010, het beloofde een moeilijk jaar te worden. Onze jeugdploeg was immers te oud geworden en we moesten de competitie starten met een volledige nieuwe ploeg. In het begin was het nog wel wat zoeken maar met nog 2 wedstrijddagen te gaan staan we toch mooi op een 4de plaats. Op het jubileumtornooi van Vios Bizon pakten we zilver bij de jeugd en op dat van Jagersrust pakte 1 van onze leden goud. Op het BK pakten we een 4de plaats bij de jeugd, 2 van onze dames pakten zilver en ook de beloftenploeg pakte zilver. Tijdens het Gensb-tornooi haalden we onverhoopt de 8ste finales waar we genekt werden door de latere winnaar. Dit bezorgde ons de 16de plaats in het eindklassement. Verder trekt er nog 1 van onze leden naar het verre Zuid-Afrika om daar deel te nemen aan het WK. Ook op gebied van accommodatie krijgen we goed nieuws. De gemeente wil helpen om ons een degelijke infrastructuur te bezorgen. Waarvoor wij alvast DANK U zeggen.

2011, een jaar met mooie prestaties. Tijdens de competitie lieten we ons niet doen, op de competitie in Heindonk pakte we in het combi programma zelfs zonder punten verlies de dagoverwinning. Op het einde van de competitie werd de jeugd knap 5de en bij de combi werden we 3de. We werden 1ste op het indoortoernooi bij Versieck,een 4de plaats op een competitiedag in Meulebeke en een 2de plaats in Maarkedal. Verder wonnen we ook nog de 1ste Vlas-beker. Op het BK werd de jeugd 5de en een 4de plaats in klasse Heren Vrij gewicht. Onze dames pakten Brons en de beloftenploeg Zilver. Op internationaal vlak werden we 4de bij de jeugd op het open NK indoor en 1ste op het manege toernooi in Lochem. Verder werd de jeugd 4de op het jubileumtoernooi van Veense-Boys. Ook op dat van Eibergen werd de jeugd 4de. Op het GENSB in Zwitserland werd de jeugd 33ste, en op het EK/WK te Engeland werden 2 van onze dames 4de in de klasse 4+4, De beloften haalde een 10de plaats. Verder bouwden we via een goede jeugdwerking aan een grotere groep jeugdleden. Daarom ook dat we met een man of 10 een cursus gaan volgen voor initiator traditionele sporten.

2012, Dan toch een goed touwtrekjaar. Tijdens de winter was de aanwezigheid op de trainingen echter diep onder het vriespunt gedaald. In januari al op het indoortoernooi van Versieck werden we toch mooi 2de. We gingen we dit jaar ongetraind naar de competitie, waardoor we in beide programma's dan ook achteraan int klassement starten. Maar eind maart kregen we een zware tegenslag te verwerken, Nick kwam om het leven tijdens een brutaal verkeersongeval. De dag na de begrafenis op de 3de competitiedag we deden enkel mee in het namiddagprogramma en pakten de dagoverwinning! Verder op het jaar werd wel getraind en dat is duidelijk zichtbaar aan de resultaten. In het jeugdprogramma staan we op een mooie 6 plaats, in het namiddag programma op een heel knappe 4 plaats. Maar in augustus, eerst het BK, de jeugd eindigde op een heel mooie 6de plaats. Bij de Heren 600 een knappe 4de plaats. Maar in de Beloftenklasse pakten we ONVERHOOPT GOUD! Een week later het GENSB toernooi in België, hier haalden we  onverhoopt de 8ste finale's, uitgeschakeld door de latere nummer 4 van het toernooi. We eindigde daarmee op een heel knappe 16de plaats. Intussen werd er  ook aan onze accomodatie gewerkt, deze is intussen klaar en plechtig geopend op 23 september met de finaledag competitie Antwerpen/Zuid-Nerderland,  en een interdorpentoernooi.

2013 het zilveren jubileum jaar, Omdat we dit jaar ons 25jarig bestaan vierden organiseerden we een triarc van touwtrekken. In deze triarc brachten we 3 verschillende disciplines in de kijker. Op 12 januari organiseerden we een indoortoernooi dat door de aanwezigheid van 11 ploegen een zeer geslaagd toernooi was. Met onze eigen ploeg eindigden we op de 7de plaats. Als 2de discipline kozen we voor een WERELDUNIEK side-by-side toernooi, en dat op 1 maart. Ook op dit toernooi was er een talrijke opkomst, ook door 11 aanwezige ploegen was ook dit een zeer geslaagd toernooi. Hier eindigde we zelf op de 8ste plaats. Als Apotheose kozen we voor een outdoor toernooi gecombineerd met een competitiedag BTB Antwerpen. Dit organiseerde we op 28 april, de dag voor onze eigenlijke verjaardag. Met 8 aanwezige ploegen, maar een zeer knappe 2de plaats op de thuisbodem, was ook dit meer dan een geslaagd toernooi. We hadden aan deze 3 toernooien ook een allround klassement gekoppeld, in dit eigen klassement werden we mooi 3de.

Het was ook de 1ste winter dat we indoor zouden trainen, we namen dan ook deel aan het internationaal indoortoernooi van TTV Lagerweij(Renswoude-NL). Bij de jeugd zetten we een schitterende stunt neer, en haalde ONVERWACHT het GOUD binnen! Bij de Heren 560kg werden we 5de.
Maar ook ons outdoor seizoen starten goed door een mooie overwinning op de jaarmarkt in Herne! In de competitie eindigde we in de GENSB klasse op de 4de plaats. In het COMBI programma haalde we op de laatste dag de dag overwinning binnen. Door deze dag overwinning eindigde we 2de in het algemeen klassement.

Voor het GENSB toernooi reisden we dit jaar naar het dorpje Mohnesee te Duitsland. Hier vielen we net buiten de 8ste finale’s, met een 5de plaats in onze group. We werden 19de van 36ploegen. Op het BK haalde we GOUD met de Beloften en ONVERHOOPT BRONS bij de jeugd. Bij de 6tallen mixedtaems werden we 4de en bij de Heren 580 werden 5de . Tenslotte als seizoens afsluiter trokken we naar het WK te Asse(NL) bij de jeugd U19 behaalde we een 10de plaats en bij de Beloften U23 werden we 8ste .

2014, een bewogen jaar… Op het touwtrekvlak was het kommer en kwel.
We namen zoals elk jaar weer zoveel mogelijk deel aan indoorwedstrijden in Nederland. Met wat ervaring rijke competitiedagen en ons eigen indoor toernooi was het tijd om ons voor “de leeuwen” te gooien… op 1 februari reden we richting het Open Nederlands Kampioenschap. We namen deel in de H600kg, Jeugd en U23. Bij de H600kg erg mooi gestreden maar helaas puntloos en een 5de plaats. Nadien de Jeugd klasse, hier zou het gebeuren hier moest kost wat kost de 0 van het score bord. We trokken een dubbele poule(maar 4 ploegen) en  even droomde we van goud, maar helaas het werd BRONS in de jeugdklasse. bij de U23 werden we 4de.

Naarmate het jaar vorderde werd het er niet beter op. We zaten dit jaar met nog wat eindwerken, de trainingen werden ondermaats bijgewoond. De prestaties waren dus navenant. Op het GENSB dit jaar in Folkstone(GB) werden we 8ste in onze groep en 31ste in het klassement. Voor het eerst sinds 1998 blijven we medaille loos op het BK! Bij de jeugd werden we 4de na een terechte harde verloren strijd in de bronze finale… Ook bij de beloften kommer en kwel, helaas meer geen podium (4de en 5de). Toch zouden we er bij de heren 580kg alles eruit halen, maar ook hier helaas een 4de plaats. Er moet wel gezegd worden dat we een erg jonge heren ploeg opgesteld hadden(U23, jeugd en slechts 2 heren) dan kan je ook geen super prestaties verlangen. Het BK was voor vele als een koude douche! We konden ons nipt herpakken en behaalde op eigen bodem de Dagoverwinning… maar helaas was het te laat voor het klassement in beide klasse(jeugd en combi) werden we 4de.  Maar Berketrekkers die een jaar stil gestaan hebben? Dat laat niemand gebeuren… op vrijdag 26 september kwamen we naar buiten met een Wereldunieke ontwikkeling! We presenteerde de allereerste elektrische computergestuurde touwtrek/trainingstakel over de hele wereld! Niet zomaar ergens gekocht of verbouwd, vanaf het begin zelf ontwikkeld… als dat niet kan tellen als prestatie!!!

2015, TOPSPORT 7keer DE nummer 1 Het begon allemaal toen we in 2014 het slechtste BK ooit presteerde. 10 augustus 2014 was de dag toen we een koude douche kregen, een dag om snel te vergeten. We zouden, we wilden en moesten ons herpakken, als echte Berketrekkers zouden we laten zien dat het anders moest. We zagen dat jaar een enorme verbeteringen op de training, vele nieuwe gezichten, meer aanwezigen en vooral de wil om hard te trainen en te presteren. We werkte hard en we zouden daar dit jaar voor beloond worden, en beloond dat werden we! Sinds een 2taljaar begint een nieuw jaar met indoor en dat was dit jaar niet anders. Op 7 Februari trokken we naar het Nederlandse Volendam voor het Open Nederlands Kampioenschap. Bij de jeugd pakten we GOUD en werden zo NEDERLANDS KAMPIOEN INDOOR U21.Nadien volgde oudoor… We begonnen zoals gewoonlijk in de manege, het manege toernooi in het Nederlandse Bathmen wonnen we bij de Jeugd.Na manege komt Gras en ook hier lieten we ons niet kennen, zo kijken we naar het BK…

We begonnen s ’morgens met de GENSB klasse hier hadden we 2 ploegen, en werden na een harde strijd BELGISCH KAMPIOEN GENSB (U18), en knap 6de. Na de jeugd volgde de Beloften U23 ook hier 2 ploegen en kost was kost haalde het GOUD binnen! En de ander ploeg knap 4de. Maar het houd niet op… de Heren -580kg was de klasse waarvan we zegde dat het ooit onze klasse zou worden. Ooit?... een ploeg 557kg enkele weinig of niet getraind. Het begon toen we als 1ste uit de voorronden kwamen… er werd gevochten als leeuwen om hun prooi… en jawel ook hier haalden we het GOUD binnen! Als afsluiter hadden we de Heren -640kg en alsnog haalden we hier ONVERWACHT BRONS, in de klasse waar we nog niet thuis hoorde. Voor het GENSB reisden we dit jaar naar Heino(NL) we werden 5de in een groep van 10 en een 18de plaats op 40 ploegen. Verder hebben we nog de competitie, in de GENSB klasse (U18) werden we mooi 3de, maar de combi… ook hier presteerde we het beste resultaat ooit in de geschiedenis en wonnen we combi klasse! Ook hadden dit jaar een nationale competitie waar we ook 3de bij de jeugd werden en 2de in de Heren -640kg klasse, een klasse en een plaats waar we eigenlijk niet thuis horen. En als kers op de taart en afsluiter van het jaar… wonnen we de Open Beker van Vlaanderen!SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken