Verslagen

20 jaar Touwtrekken in de kempen - Kurt

De ploeg waarmee het allemaal begon was er bijna volledig. En dat ze het nog steeds kunnen hebben ze ook laten zien. De houding en de techniek waren al wel wat minder mooi maar de vechtlust en wil om te willen was nog steeds dezelfde als 20 jaar geleden. Ze wonnen dan ook hun reeks zij het met veel moeite. Ze werden op de hielen gezeten door “the chippendales” maar die moesten toch hun meerdere erkennen. Dit wel met veel tegenzin.

Deze ploeg was eigenlijk onze grootste concurrent in de tijd dat ik jeugd was. Dat is ondertussen ook al een 10 jaar geleden. 3de werden de veteranenrukkers; een mengeling ex-leden van 3 generaties jeugd. En als 4de en laatste was het de jeugdploeg van 2004. Deze ploeg had vooral een gebrek aan kilo’s. Wellicht hadden hier meer ploegen aanwezig kunnen zijn maar dan hadden we ze eerder moeten uitnodigen. Nu hadden de meesten pas een week op voorhand hun uitnodiging en dan is het moeilijk om nog een ploeg rond te krijgen. Maar uit de fouten leert men he.Verder waren er ook nog 6 recreantenploegen en hier toonde Versieck (eigenlijk een getrainde ploeg) zich de sterkste voor De Mookers en de Loltrekkers.

Bij de jeugd waren er maar 3 ploegen en werd er een dubbele poule getrokken. Hier bleken de Powerrangers de sterkste te zijn voor Boerekes en Berketrekkers. Bij de 1ste poule kon ons jeugd nog winnen van Boerekes maar dat was ook het enige dat ze wonnen. Dat beloofde voor de competitiedag van zondag. Doordat er relatief weinig ploegen waren was het al rond 11 uur gedaan met touwtrekken.Des te langer konden ze blijven hangen. En we zullen het geweten hebben. De sfeer in de kantine was goed, het bier vloeide rijkelijk en dan kunnen natuurlijk de straffe verhalen ook niet uitblijven. Die van “the chippendales” hingen dan weer met zijn allen rond Heleen hare nek. Je ziet het, ze hebben hun naam niet gestolen. Iedereen vond hun ploeg de sterkste en de discussies volgden tot in de vroege uurtjes. Rond 4 uur had iedereen zijn gelijk toch wat gekregen en was de kantine opgekuist. De rest van den opkuis bleef wel staan tot zaterdag. Dan was het de taak van de jeugd om alles op te kuisen en te verhuizen naar de sporthal. Want daar gaven we op zondag een competitiedag.

Maar aangezien ik moest werken kon ik er pas ’s avonds zijn. Dan heb ik het schoftkot nog naar daar gedaan want dat gingen ze gebruiken als jurywagen. Eenmaal daar zag ik dat het grotendeels klaar stond. Enkel water voor de handen te wassen was nog een probleem. Maar dat zou ik wel oplossen.Dus zondagmorgen om 7 uur eruit om naar Merksplas te rijden. Eerst de camionette lossen, dan de watervaten laten vollopen. In tussentijd ook nog maar de remork gelost want ik moest anders toch maar wachten. Dan mej watervaten op de camionette naar de sporthal. Daar onze wasbak aan en klaar was kees. Tegen die tijd begon de jury ook al te arriveren. En kwamen we erachter dat we de hotdogs nog vergeten waren. Just gelak ne pot voor de soep. Dan maar snel naar Fam. Van Eersel voor de hotdogs en daar ook maar ineens een soeppot meegebracht. Tegen dat ik weer terug was stond de parking al aardig vol en de eerste wegingen gingen gebeuren. Bij de jeugd waren er 8 ploegen namelijk Mertensmannen, Boerekes, Versieck, Fam. Janssens 1&2,Jagersrust,Powerrangers en Berketrekkers. Ondanks dat onze jeugd vrijdag nog laatste was van de 3 jeugdploegen hadden ze nu weer verse moed en gingen alles geven. Op gras is immers iets totaal anders dan het zand van een manege.En ze begonnen goed met een overwinning tegen Fam. Janssens 2. De Boerekes lieten de 1ste wedstrijd al punten liggen tegen Fam. Janssens 1. En dat was nu juist onze 2de tegenstander. Vrijdag waren we elkaar nog waard maar nu was de vechtlust bij de onze veel groter en werd er eigenlijk gemakkelijk van gewonnen. Maar ze waren in vorm en dat bewezen ze door respectievelijk te winnen van Jagersrust, Fam. Janssens en Versieck.

Maar het toeval wou dat ze de zwaarste tegenstanders nog moesten krijgen namelijk Powerrangers en Mertensmannen. Eerst was het de beurt aan de Powerrangers. Verder dan een gelijkspel waren we dit jaar tegen deze ploeg nog niet geraakt. Maar op eigen bodem kan je altijd meer en dat bleek nu ook het geval te zijn want zowel de 1ste als de 2de trek werd door ons gewonnen. En eerlijk gezegd hadden we moeilijker verwacht.De jeugd begon al hardop te dromen van een stunt want Mertensmannen moesten nog komen. Dit is dit jaar de te kloppen ploeg . Maar met een ploeg die maar half zijn gat getraind heeft en dan nog zonder vaste anker trekt kan en mag je niet verwachtten dat ze de geoliede machine van Mertensmannen ontwricht. Maar een 2de plaats is; gezien de omstandigheden; ook al zeer goed. Moest deze ploeg fatsoenlijk gaan trainen dan geraken we op het GENSB ver. Aan de vechtlust zal het tenminste niet liggen.Dan was het tijd voor de grote kannonnen. Maar de opkomst was wat aan de magere kant. Met 5 ploegen ging het rap afgebiljart zijn. Daarom besloten wij om ook maar eens mee te doen. Met 8 jeugd en 2 ongetrainde heren bleven we nog een 30 kilo onder het gewicht en dan weet je dat je niet veel punten zult pakken. Maar we begonnen met goede moed en ineens tegen Fam. Janssens 1. De ploeg die in de manege oud-standing was. Maar dat gras iets heel anders is dan de zandgrond van de manege werd nu ook bewezen. Want de eerste trek werd verrassend gewonnen door ons. Wij dachten dat we ze verrast hadden in de start en hielden ons al vast voor de 2de trek. Maar ook deze werd gewonnen. En dit tegen een ploeg die, op 1 persoon na, in vorm moet zijn tegen hun eigen internationaal tornooi volgend weekend.De andere wedstrijden tegen Vandakker, Fam Janssens 2, Jagersrust en Mertensmannen werden verloren maar we konden wel elke keer een mooie partij trekken. Ik had er altijd wel een goed gevoel over. De sterkste bleek vandaag Jagersrust te zijn gevolgd door Mertensmannen en Fam. Janssens 2 die even veel punten haalden. Voila, de wedstrijddag zat er weeral op. Dan maar alles opkuisen en zo was het ook weer bijna 6 uur tegen dat alles terug op zijn plaats stond. De Maarten zou dan de volgende dag de overschot van het drinken nog terug naar de brouwer doen en dan was alles weeral klaar. Zo was het ook weer avond tegen dat ik thuis was.Moe en voldaan omdat het weekend er weeral op zat. Weeral bijgeleerd waar en hoe we het tegen volgend jaar kunnen verbeteren. Bij deze nog ne merci voor diegene die het afgelopen weekend de ziel uit hun lijf hebben gewerkt om het weekend te doen slagen. En voor de anderen: Kijk niet wat een vereniging voor jou kan doen maar kijk wat jij voor de vereniging kan doen!!!Kurt


  - uitslagen 20 jaar Touwtrekken in de kempen - tussenstand competitie antwerpenSFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken