Verslagen

Topjaar outdoor afgesloten met Beker Van Vlaanderen, - Jan L

Veertien dagen geleden overliep ik mijnbucket list en enige wat dit jaar nog ontbrak was de Beker van Vlaanderen. De derde plaats van vorig jaar was reeds een topprestatie maar met de flow die we dit jaar kennen moest beter er in zitten. We gingen voor een finaleplaats en dan proberen die te benutten, maar de weg zou zwaar zijn. Een reeks met niet alleen Belgische toppers maar ook ploegen uit Engeland en Nederland. Maar eerst de laatste dag van de Nationale Competitie.

De Nationale Competitie was dit jaar in de herenklasse geen prioriteit. Feitelijk horen wij hier met onze erg jonge ploeg nog niet echt thuis, maar het doel was om toch telkens een ploeg op veld te zetten en ervaring op te doen. Gaandeweg het seizoen begon dit echter verrassend goed te lopen en bleek dat we toch niet compleet kansloos waren. We wilde deze laatste dag met Mertenmannen strijden voor de 2de plaats in de 640 .. alleen .. Mertensmannen gaven forfait en maakte dit target toch net iets te gemakkelijk.

Dan maar de focus op de 2deplaats algemeen. Hiervoor moesten we ons punt voorsprong op Mersch behouden. Niet zo'n eenvoudig als je ziet hoe deze ploeg dit jaar geëvolueerd is. We kregen hen ook al in de tweede ronde, wat voor ons veel te vroeg is en nadat we in de eerste ronde ook al erg diep moesten gaan om van Versieck te winnen (nog zo'n ploeg die je liever op einde hebt). De eerste trek miste we de start een beetje en dat moet je bij deze ploeg zeker niet doen. We konden nog wel even verdedigen, maar kwamen te krom en wachten soms te lang om dat stapje naar voor te zetten. Eens te ver krom kun je niet meer op power vooruit stappen en loop je achterna. De tweede trek waren we beter wakker en werd mooi gewonnen.

Na verlies tegen het ijzersterke Holland TOW (ENG) en Fam Janssens kwam de rust net op tijd om de kopjes weer leeg te maken. We hadden het gevoel dat tegen beide ploegen meer in zat dus de laatste 2 trekken moesten we kunnen winnen. Vandakker hadden een zware dag en drongen niet meer erg aan waardoor we de laatste trek streden om de derde plaats tegen York TOW (ENG). Het was een hard duel maar hielden mooi de controle. Door deze derde plaats combineren we in de competitie een 2de plaats in de eigen klasse met een 2de plaats in totaal. Een erg mooi resultaat voor een ploeg die eigenlijk in deze klasse niet thuishoort. Volgend jaar horen we in deze klasse veel beter thuis, maar we zullen hard moeten werken om hetzelfde resultaat te halen.

De jeugd kampte met een last minute blessure van Maarten die vervangen werd door een jongen van Versieck. Nadat we deze zomer de 18jarigen vervroegd uit deze ploeg hebben gelaten, zien we na een paar moeilijke toernooien het gewenste effect. De 15jarigen groeien in de verantwoordelijkheid die ze de volgende jaren binnen de ploeg zullen hebben en de ploeg draait erg goed. Er werd mooi van Fam Janssens gewonnen en pittig getrokken tegen Galliërs en de mixploeg Galliërs buiten competitie. Om van Galliërs te winnen zullen we nog wat meters aan takel moeten maken, maar we hebben nu een hele winter voor ons die we goed zullen benutten. Een derde plaats in de nationale competitie was rekening mee gehouden nadat we de kansen in Wuustwezel verspeelde en daarna de achttienjarigen doorschoven.

En dan de Beker van Vlaanderen. We konden 2 ploegen maken en kozen ervoor om een 550 met 8 in te zetten in de getrainde en een 550 met 10 in de gevorderden. De gevorderde was nog wat twijfel. Dit was een ploeg met vooral jeugd en hoewel het niveau bij gevorderden minder hoog is dan bij getrainde is het gebeuk en de piekspanning hier soms hoger. Voor een ploeg met erg korte beentjes is dat een lastige reeks. Het mooie touwtrekken dat ook deze ploeg kan komt er dan dikwijls niet uit. Het resultaat van 4 punten bleef wat onder mijn verwachting, maar was wel terecht en vol inzet bevochten. We danken hier ook nog de tienjarige Anouck (kleindochter van BTB oprichter Dirk Dieleman) dat ze onze ploeg wilde versterken (zonde dat ze zo ver woont).

Dan de ploeg bij de getrainde die het moest doen. Met 400 gram ondergewicht zaten we netjes tegen de limiet. Het was wel even afwachten hoe Klaas zijn comeback na 6 weken blessure zou verdragen . Na een gebroken arm, een week vroeger dan doktersadvies, op dit niveau sporten is natuurlijk koffiedik kijken, maar Klaas zou Klaas niet zijn als hij er zich niet vol in smeet. Bj langere wedstrijden had hij het soms moeilijk maar midden in de ploeg had de tegenstander dat niet door. We kwamen mooi door de reeksen waarbij de zwaarste tegenstand kwam van de Nederlandse Hagmlltrekkers en van Fam Janssens.

Holland TOW uit het Engelse Burton on Trent (Staffordshire) kwamen we tegen in de vijfde ronde. Voorgaande 8 jaar miste ze geen enkele finale en deze voormiddag hadden ze de catch weight al met overtuiging gewonnen. Winnen van hen was zo goed als een plaats in de finale. Ze gingen 2 trekken vol in de aanval maar we bleven stoïcijns verdedigen. Zo hebben we ze graag. Na de trek tegen ons was de kan voor hen wel zo goed als leeg. Wij hadden op zich nog niet zo veel geleden en konden in aanloop van de finale nog een paar erg mooie wedstrijden trekken.

We kwamen zonder puntenverlies in de finale tegenover Fam. Janssens te staan. In de reeksen was dit mooi gegaan, maar een finale tegen Janssens is nog net iets anders. De volledige trukendoos werd bovengehaald om ons uit ons spel te halen, Afklemmen, zitten, steunen is een part of the game en het is belangrijk u op uw eigen spel te concentreren. Soms is de uitdaging groot om hun spelletje mee te spelen, maar in die val mogen we niet in trappen. We moeten blijven nadruk leggen op ons sterkste punt en dat is die basisdruk. Hen op de grond zetten is net wat ze willen en dan straffen ze ons af. Dat gebeurde dan ook een paar keer, maar we konden gelukkig terug de overhand nemen en wonnen de finale dan ook erg mooi.

Na Nederlands Kampioen indoor U21, Belgisch Kampioen outdoor J560, U600 en H580, winnaar provinciale competitie combiklasse is deze Beker van Vlaanderen een mooie afsluiting van dit topjaar. Ondertussen komen wekelijks nieuwe mensen eens proberen of onze sport hen bevalt. Sommige blijven hangen andere leren dat er iets als touwtrekken bestaat. Wat volgend jaar zal brengen weet ik niet. Wat ik wel weet is dat we keihard zullen moeten werken om volgend jaar maar in de buurt te komen van deze resultaten. Katrien heeft foto's van Beker van Vlaanderen op dropbox geplaatst (ongefilterd),


  - uitslagen Topjaar outdoor afgesloten met Beker Van Vlaanderen,SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken