Verslagen

Belgisch Kampioenschap 2009 - Peter

Zoersel 27 september 2009, De dag van het jaar voor onze jeugd. We hadden namelijk in het begin van het jaar al afgesproken om de competitie voor bij ons te laten gaan en alles voor 3 tornooien te laten. Deze waren het GENSB, WK en het Belgisch kampioenschap. Na op het GENSB een mooie prestatie te laten zien, en op het WK twee keer eerste Belgische ploeg te worden was 2/3 van het werk al geslaagd. Nu het allerbelangrijkste nog. Wie spreekt er nu nog over de competitiewinnaar volgend jaar? Enkel wie Belgisch Kampioen kan worden wordt onthouden. Zo hebben we dat toch ervaren in het verleden toen we de hele competitie heerste maar het lieten afweten op het BK.

Ook onze dames zouden hier eens in de kleuren van Berketrekkers kunnen trekken. Er werd namelijk een samenwerking met Jagersrust gemaakt. Zo konden 4 dames van ons en 6 van Jagersrust samen een ploegje vormen met podiumambities.

We spraken rond de middag af aan de container. We trokken immers in de namiddag omdat enkel de jeugd en de dames hun BK nog moesten trekken. Het terrein was het niet onbekende veld van de “Dag Van De Landbouw” in Zoersel. Hier werden we vorig jaar nog derde na Mertensmannen en Powerrangers. En voor Boerekes die vierde eindigde.

De opkomst was goed, 7 jeugdploegen, en 5 dames ploegen. Omdat er 3 clubs waren met 2 ploegen riep Jan de coaches een keer bijeen om ze duidelijk te maken dat onderlinge verliezen om gemakkelijke punten te krijgen niet zou getolereerd worden. Onze tweede ploeg was nog zeer jong, 4 trekkers hadden nog nooit een wedstrijd getrokken, alleen nog maar op training geweest. Maar het was al zeer knap wat ze hebben laten zien op training en we wilde hen de kans niet ontnemen om eens een Belgisch Kampioenschap te trekken.

Over hun prestaties kunnen we kort zijn, knap touwtrekken, mooi weerwerk, veel plezier en een toffe sfeer. Wat wil je nog meer. De puntjes ontbraken enkel nog. Maar dat is bijzaak. Die komen nog wel.

De eerste ploeg ging voor goud. Dat hadden ze ons toch duidelijk laten weten in Assen na de vele commotie die daar geweest is over onze ploeg. Een extra boost om te laten zien dat onze trekkers het wel waard waren rekening mee te houden in plaats van zo gemakkelijk opzij gezet te worden en misschien ook wel vergeten te zijn.

De eerste wedstrijden waren we vrij. Na gekeken te hebben naar onze tegenstander was het de beurt om zelf de handen uit de mouwen te steken,. Tegen Fam. Janssens moesten we al direct uit ons pijp komen, een kleine week geleden trokken we nog gelijk tegen hun, of toch een groot deel van deze ploeg. Snel starten was de boodschap, en dat deden we. 2 gewonnen trekken als resultaat. De volgende trekken waren tegen onze eigen ploeg. Ze boden goed weerwerk maar moesten toch de vier meters afgeven.

Trek 3 van ons was tegen de Boerekes. Zij hadden heel het jaar al uitgekeken naar deze wedstrijd. Op je thuisbasis kampioen worden is toch iets speciaals. Maar dan moesten ze eerst voorbij ons. De eerste trek moest en zou voor ons zijn, we moesten dus de start hebben. En liefst direct een meter pakken. En dat lukte, we namen een meter en stilletjes aan kwam er nog een meter, na nog een zwaar beukwerk konden we de andere 2 meter ook nog nemen. Een domper op de vreugde bij Boerekes. Zij dachten dat ze al kampioen waren na de trek tegen Powerrangers. Maar er moest nog een tweede trek komen. Hier was onze start minder vlot en moesten we stilletjes terrein afgeven. Tot iedereen in blok stond en de klappen van Boerekes er niet meer uit kwamen. Het kon niet blijven duren dus moesten ze fouten beginnen maken aan de kant bij Boerekes. Drie in totaal dus ook de tweede trek was voor ons. Fier konde onze jongens en meisje het terrein aflopen. Nu was het de taak om de rest ook tot een goed einde te brengen. De volgende trek was tegen de 2e ploeg van Boerekes. Hier moest hard voor getrokken worden maar het viel mee voor ons. Weer een trek die we gewonnen hadden. Naast het veld werd geteld, geteld of we een finale tegen Boerekes niet konden vermijden. Want zij hadden gewonnen van Powerrangers en een finale op eigen veld voor eigen publiek is nog altijd iets speciaals. Dat kon enkel als Boerekes een keer verloor maar dat was dan enkel tegen onze 2e ploeg, de kans was dus klein dat ze hier punten tegen gingen laten liggen. Dan moesten Powerrangers nog 2 keer winnen, ook tegen ons, dan had iedereen evenveel punten en telde de waarschuwingen. Deze waren in ons voordeel waarschijnlijk nadat Boerekes tegen ons verloren hadden op waarschuwingen. Maar we waren niet zeker, we hadden nu ook weer niet in de gaten gehouden hoeveel we er zelf genomen hadden en hoeveel waarschuwingen de Powerrangers hadden.

Na de trek tegen Power-Galliërs ben ik dan een keer gaan vragen aan de jurywagen hoe het zat met het aantal waarschuwingen. Daar vertelde ze me dat Boerekes 4 waarschuwingen hadden, Powerrangers 3 en wij 2. Dus als Powerrangers nog een keer won en geen waarschuwingen meer nam en wij ook niet werd het een finale tussen ons en Powerrangers. Langs den andere kant was het ook wel gevaarlijk want wie weet kwamen Powerrangers wel verrassend uit de hoek en waren ze toch sterker dan ons in de finale. We gingen zien wat het werd in de laatste trek tegen Powerrangers. Vanaf de start zouden we ze even testen zodat we wisten wat ze waard waren. Uiteindelijk hadden we een goed gevoel en besliste we om de 2 trekken door Powerrangers te laten winnen. Boerekes waren tevreden, ze lachten hun tanden bloot, want wij mochten absoluut niet winnen en Belgisch Kampioen worden. Tot ze zelf begonnen tellen en tot besluit kwamen dat ze nu geen finale trokken. Toen waren ze minder goed gezind. En gingen ze dit uitwerken op Jan. Die hier natuurlijk niets mee te maken had. Maar ja, grote uitspraken moet je doen als je weet over wat je het hebt, en je eigen mening een keer opzij kunnen zetten in plaats van die op te dringen aan andere.

Over naar de finale, deze was weer tegen de Powerrangers. Ze stonden al scherp te wachten aan de ingang van het terrein. Te kijken naar de kleine finale tussen de twee ploegen van boerekes. De finaletrekken waren spannend. Het ging niet vlot en even dacht ik dat we een verkeerde keuze gemaakt hadden. Maar uiteindelijk kregen wat we verdiende, waar we al een heel jaar voor uitgekeken hadden. Plus we hebben iedereen nog maar eens laten zien dat we DE beste Belgische jeugdploeg hadden, iets waar door vele aan getwijfeld werd. We hebben zondag van iedereen gewonnen dus kon niemand nog iets zeggen. Achteraf gezien toch de juiste keuze gemaakt. Al waren Boerekes nog altijd niet te spreken van ons tactisch spel.

Op het podium was ik aan het tellen, het was al de derde keer in vier jaar tijd dat we goud pakte. Das toch niet slecht e!! Maar ja, volgens sommige niet goed genoeg.

Na de jeugd was het de beurt aan de dames. De ploeg had nog nooit samen getrokken. Maar er zat al een hoop ervaring in de ploeg en ze hebben mooi touwtrekken laten zien. Enkel tegen Fam. Janssens moesten ze in de voorrondes punten laten liggen. Zo ook in de finale. En Behaalde ze knap Zilver!!

Twee medailles, dat was al geleden van in 2006. Echt knap.

Het jaar is voor ons alvast geslaagd!!


  - uitslagen Belgisch Kampioenschap 2009SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken