Verslagen

Wereldkampioenschap Indoor 2016 - Jan L

Om de 2 jaar organiseert TWIF Wereldkampioenschap indoor. Dit is een beetje kleiner maar meer mondiaal dan het WK outdoor. Dit jaar was het de beurt aan het Nederlandse Volendam om dit WK te organiseren. Nog nooit was een WK touwtrekken (indoor of outdoor) zo dichtbij en was dan ook al lang duidelijk dat wij, als enige Belgische vereniging met actieve indoor werking, hier voor zouden gaan. In maart kregen we ook de toezegging van BTB om voor nationaal selectie te gaan en ik werd zelf aangesteld als nationaal trainer indoor.

Er werd dan ook nationaal gezocht achter plus 18 kandidaten om mee dit avontuur te beleven, maar de response was eerder beperkt. Voor onze nog jonge jeugd was de standaard prijs te hoog zodat we hier niet op focusten. Uiteindelijke schoten er 7 serieuze kandidaten over. Vier Berketrekkers, Toon en Stijn van Mersch Gebroeders en Joeri van Vandakker. Met deze 7 werd keihard getraind en we zetten zelfs extra tenten in onze hal om de condens en snipregen buiten te houden. Met de rest van het team werd ook indoor getraind, maar dan meer in functie van het Nederlands kampioenschap. Voor WK zou de focus liggen op heren 600 open en Nationaal en U23 open.

Tot we kort na nieuwjaar een mailtje kregen van Nederland om toch deel te nemen met een nationale jeugd en beloften en zo de klassen aan de minimum deelnamen brengen. Alles werd nog eens heroverwogen en we konden Galliërs en Powerrangers overtuigen om zich mee in het verhaal te storten. In deze ploegen zit power voldoende maar ze miste nog wat indoor ervaring. We hadden nog 5 weken tijd om hen ervaring op te laten doen en een selectie te maken. Indoor en outdoor, het is alle twee touwtrekken, maar technisch zijn het toch 2 werelden. Met de hulp van iedereen lukt het toch aardig om met de, soms erg grote groep, te trainen. Voor de rest zouden we een avontuur beleven en proberen hier of daar een puntje te scharrelen.

We starten het WK met Berketrekkers U23. Hier was het altijd de bedoeling geweest om slim te schoppen. We hebben in deze klasse heel goede touwtrekkers maar te weinig en te licht. Met Toon Claes (Mersch Gebroeders) werd dit al wat gecompenseerd maar om dit verder aan te vullen werd naar Nederland gekeken. Hier konden we Arend Lingsveld (Groene Oase) , Wibren Uittenbogaard (It Heideskip), Pieter Koopmans (Deinum-Britsum) en Dennis Bijl (West Friesland) lenen. We vormden hiermee een goed draaiende ploeg van 8 toppers met 53 kilo ondergewicht. Nog meer dan bij outdoor zijn kilo’s erg belangrijk, dus maakte we ons niet veel illusies. We gingen voor een mooi potje touwtrekken met een stel nieuwe vrienden.

Toen we echter in de eerste match al een punt binnen haalde tegen het Baskische Berriozar kregen we toch hoop. Dit herhaalde we nog eens tegen het Frans Baskische Napurrak. Beide Basken trokken tegen elkaar ook 1-1. We gingen er vanuit dat we alledrie zouden verliezen van de 2 Thaise ploegen. Het was dus zaak om van Sakhnin Club uit Israël te winnen en dan niet meer waarschuwingen te pakken dan de Basken. Vanaf half de wedstrijd werd dan ook heel voorzichtig getrokken want de scheidsrechters waren erg kwistig. Dat werd netjes gedaan en zo kwamen we met 8 waarschuwingen voor de 11 en 12 waarschuwingen van de Basken op de derde plaats uit de reeksen. In de halve finale werd niet erg aangedrongen zodat we nog fris tegen Berriozar om brons mochten strijden. In de voorronden was het 1-1 geworden met beide partijen op waarschuwingen. Taai klanten dus en we moesten zelf de aanval kiezen. Tegen 35 kg overmacht was dit lastig en beide trekken werd onze aanval gesmoord. Toch een mooie vierde plaats op een WK . Daar hadden we vooraf met liefde voor getekend.

Vrijdagmorgen was het dan aan de heren 600. Dit waren de zeven die van november samen aan het trainen waren aangevuld met Anton Van Doorn (Lagerweij). Deze ploeg draaide erg goed en regelmatig konden we een aanval inzetten. Punten zaten er helaas in deze zware poule niet in. Is ook niet vreemd voor een ploeg waar de meeste trekkers nog moesten geboren worden toen de tegenstanders al aan touw stonden. Toch was dit een enorme ervaring en een voldoening voor het harde werken. We kregen ook het gevoel dat we als landenteam misschien wel een puntje konden stelen tegen de minder ervaren landen.

Vrijdagnamiddag een echte last-minute ploeg. De jeugd 560 werd gevormd na het NK in overleg met Nederland. Op die manier konden beide landen hun jongens ook opstellen die net buiten de nationale selectie waren gevallen. Logisch dat beide ploegen een maatje te licht waren voor de Nantou High School uit Taiwan. Onze ploeg bestond voor de helft uit Berkes en half uit Galliërs. Tegen Groene Oase uit Nederland werden erg spannende wedstrijden getrokken maar helaas geen punten gehaald. Toch werd deze ploeg derde op de wereld en daar mag je best trots op zijn. Het was 16 jaar geleden (slagharen 2000) dat deze klasse nog geprogrammeerd was. We waren dus de derde beste jeugd van de voorbije 16 jaar.

Zaterdag was het dan de beurt aan de Belgische U23. Naast Jimmy, Klaas en Jochen kwamen nu ook Roy in de ploeg. Verder Toon Claes (Mersch), Koen Sels (Galliërs) en de tweeling Guido en Glen Van de Kloot (Powerrangers). Het was een erg heterogene groep die soms wat moeilijk draaide. Toch konden we doorstoten naar de halve finale. In de brons finale moesten we helaas onze meerdere erkennen in Nederland. Toch een mooie prestatie voor een ploeg die zo snel gevormd moest worden en waar we toch met een, voor ons, te hoog toegelaten maximum gewicht zitten. Ook de minimum leeftijd zorgde dat de selectiebasis smal was.

Zondagvoormiddag was het dan de beurt aan de ploeg waar we sinds oktober voor aan het trainen waren. Target was mooie wedstrijden ervaren en als het even kan de nul van bord. Mooie wedstrijden hadden we zelf in de hand. De poule met 10 landen gaf ons er alleszins alle kans toe. Punten halen was van een andere orde. Enkel Macau was voor ons een onbekend land, maar als (speciaal administratief) deel van China maakte we ons daarover niet te veel illusies. Onze ploeg bestond uit Johny, Jimmy, Klaas, Jochen, Joeri Janssens (Vandakker), Guido van de Kloot (Powerrangers) en Toon Claes en Stijn Mersch van Mersch Gebroeders. Met 3 jongens van 19 jaar hadden we een erg jonge ploeg. Zeker als je bekijkt dat er bij de tegenstanders verschillende touwtrekkers met 20 jaar ervaring stonden.

We konden mooie wedstrijden trekken. We werden nergens afgetroefd en konden regelmatig een aanval zetten, maar echt doorkomen kwam de aanval niet. Toch bleven we mooi en zonder paniek trekken. In de zevende ronde kwamen we dan tegen Macau. Net als ons hadden ze daar nog geen punten en als het ergens in zou zitten was het daar. Die rekening hadden zij natuurlijk ook al gemaakt. We gingen direct Full Power en er uit halen wat er in zit. Na 2 spannende trekken hadden we 3 punten op ons bord staan. MISSION ACCOMPLISHED. Hier bleef het bij maar het toernooi kon niet meer stuk.

Laatste klasse was nationaal jeugd. Hier was wel wat stress geweest. Op basis van het avondgewicht van 8 en 16 januari moest deze ploeg 4kilo afvallen. Geen reden tot stress, maar 4 dagen voordien bleek daar ineens 10 kilo bij te zijn gekomen. Dat was er niet meer helemaal af te krijgen waardoor we een geplande wissel niet konden doorvoeren. De ploeg bestond uit Cedric, Xander, Jannes, Kobe, Stijn, 2 powerrangers en 2 galliers. De ploeg liep mooi maar tegen de collegeploegen van Thailand en Taiwan was niet veel in te brengen. Nederland dachten we dat puntjes in zaten maar het lukte helaas niet. In de strijd om brons konden we Thailand tot op 10 cm brengen. Daar floot de scheidsrechter helaas terecht af. Een No Pull was misschien beter gepast, maar het had wellicht niets aan de eindstand gemaakt. We hebben ons goed geweerd.

Tot slot wil in Mersch Gebroeders, Vandakker, Powerrangers en Galliërs bedanken om samen met ons mee te werken aan dit avontuur. We zij nog geen indoornatie maar we hebben internationaal laten zien dat we ook indoor een potje mee kunnen draaien.


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken