Verslagen

Top prestatie in zwaar deelnemersveld. - Jan L

Nadat we vorig jaar een beetje onverwacht het Nederlands Kampioenschap indoor U21 wonnen stond 6 februari al een tijd met stip in onze agenda. Vorig jaar hadden we het gedaan met bruut touwtrekken en wilde bewijzen dat we het ook met mooi touwtrekken kunnen. Sinds oktober werd er keihard getraind en we zette zelfs 2 tenten onder onze hal om ook bij winderige motregen optimaal te kunnen trainen. Maar ook onze tegenstanders zaten niet stil. Doordat het komende WK in Nederland plaatsvindt zitten alle Nederlanders in hoogspanning en was het te verwachten niveau op het NK dit jaar super hoog. En dan bleek ook.

Om half zes hadden we afgesproken, maar om half vijf verschenen de eerste berichtjes op facebook “goeie morgen Berkes”. Er hing gezonde spanning in de lucht. We hadden 2 jeugdploegen waarbij de toekomstploeg onder Berketrekkers A trok en meest ervaren touwtrekkers (allen minstens 5 jaar lid) trokken in de B ploeg. De A ploeg werd verder aangevuld door Toon Claes van Mersch Gebroeders die samen met ons voor het Nationaal team traint.

Rond 8u15 arriveerde we en kon de B ploeg gaan wegen. De A ploeg moest nog eventjes wachten op de mensen van Pajottenland maar om 9uur waren beide ploegen gewogen en konden we gaan eten … of toch gedeeltelijk. De 2 voorziene 600 ploegen konden niet gewogen worden. Nick die in 600 A moest meetrekken werd van de weegschaal gehaald omdat hij te jong was. Bij TWIF waren we daarvan op de hoogte, maar we dachten dat in Nederland net als in België de minimum leeftijd niet zo strikt werd toegepast. Bij voorgaande edities hebben we alleszins ook steeds -18 jarige in onze herenploeg opgesteld. Maar nu kon het niet en de tweede ploeg viel dan al helemaal in duigen. Een tijdje later werd dan toch besloten dat we buiten mededinging mochten deelnemen, maar de eerste weegsessie was toen al afgesloten en niet eten tot de weegsessie van 11 uur was geen optie. Nick werd dus vervangen door Jannes.

Vrij laat gegeten en te veel gestress zorgde voor een moeizame start. De ervaren ploeg startte tegen latere finalist Groene Oase en vond niet zijn ritme. Zelf coachte ik de toekomst ploeg om hen dat beetje meer zelfvertrouwen te geven, maar uit een gestresste kip halen ze dat ook niet. Na de eerste trek beterde dat, het heren 600 probleem was opgelost en ook de ploegen vonden beter het ritme. Het voedsel geraakte ook stilaan verteerd en de energie beschikbaar. Met nog een aanpassing in de volgorde begon de toekomstploeg mooi te draaien. Net iets te laat om het tegen Heure B de goede kant op te laten gaan, maar Hagmölltrekkers werd mooi gewonnen. Ik had iets meer gehoopt, maar had ook niet verwacht dat het niveau in de jeugd zo veel hoger zou zijn dan voorgaande jaren. Prachtig resultaat van een ploeg die groeide in de wedstrijd. Bijna de hele groep kan nog 5 jaar in deze klasse meedraaien. Dat is het begrip toekomstploeg.

Bij de anciens (mag je dat van 15 jarigen zeggen) begon het stilaan super te lopen. Er werden geen puntjes meer afgegeven en we kwamen dan ook in de halve finale tegen Monnickendam. Ondertussen zat de rust er in en was de focus perfect. Met vertrouwen in eigen kunnen werd de eerste trek vol in de aanval gegaan. In 2 intensieve trekken van 45 seconde selecteerde we ons voor de finale. Hier kwamen we opnieuw tegen Groene Oase. De eerste trek startte met een minuut maximaal verdedigen waarna we de aanval konden overnemen. Dit was blijkbaar nog iets te vroeg want op 3 meter vielen we stil en pakte groene weer over. Het werd rommelig en we moesten mee tot op 10cm van verlies. Daar konden we de trein terug stoppen, overnemen en uiteindelijk de trek winnen. Dank u takel !!! waaraan we leren dat een wedstrijd nooit gedaan is voor de scheids gefloten heeft. De tweede trek in de finale was een juweeltje. Even in de rem tot de druk een beetje wegviel en dan afwerken. De verlenging van onze titel was een feit.

Na de jeugd was het de beurt aan 680 waar Berketrekkers uiteraard geen ploeg hadden. Wel trok Johny mee met Streefkerk. Daar stond verder ook nog Joeri Janssens en Stijn Mersch in dus uiteraard werd er door ons voor die ploeg gesupporterd. Er werd heel hard gevochten maar de ploeg miste wat indoorervaring op dit niveau. Nul punten maar wel een aantal erg goede aanvallen kunnen inzetten.

Als slot was het de tijd voor de 600 kg. De ploeg was ingeschreven als Berketrekkers, maar feitelijk was dit het nationale team 600 op één persoon na. Naast 5 Berketrekkers stonden in deze ploeg ook Stijn en Toon van Mersch Gebroeders uit Herfelingen (Pojottenland) en Joeri van Vandakker. Na een winter trainen begint deze ploeg stilaan vorm te krijgen. De lijn zat mooi en technisch werd er heel goed touw getrokken. De ploeg is iets te heterogeen en mist nog wat ervaring op dit niveau. Deze inschrijving was dan ook vooral om extra ervaring op te doen, maar we moeten realistisch zijn. In dit deelnemersveld is het minstens even moeilijk punten halen dan op het WK binnen 14 dagen. We hebben deze winter een viertal uur samen aan de takel gestaan (verdeeld over een twaaltal trainingen). Dat is veel voor een Nationaal team waarvan de leden 140km uit elkaar wonen, maar tegenover de ploegen waartegen we hier strijden is dat erg weinig. Toch zagen we prachtige wedstrijden en met dit niveau halen we op het WK de nul wel van het bord.


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken