Verslagen

Outdoorseizoen voortreffelijk gestart - Jan L

Dat we al een tijd in een goeie flow zitten was al duidelijk deze winter tijdens de indoorwedstrijden. Persoonlijk had ik wel een beetje schrik van de overgang van de erg op druk gerichte indoorstijl en een week later het typische beulwerk van een manege. Het was zaak om de druk hoog te houden zodat onze tegenstanders hun klappen niet konden zetten en wij onze goede conditie konden benutten,

Bij de jeugd waren er 5 ploegen. Normaal is dat te weinig maar met onze jonge groep en de oudere die allemaal in namiddagprogramma meedraaien is dat een goed te overziene poule. We misten een aantal mensen die eerst nog naar het ontbijt van KLJ Zondereigen moesten, waardoor we wat gewicht te kort kwamen. Dat werd aangevuld door An Van der Veken van Galliers. De eerste wedstrijd was al meteen tegen haar eigen ploeg waar na een minuut controleren werd uitgedrukt. Voor de drie leden waarvoor dit hun eerste outdoorwedstrijd was waren het ineens hun eerste outdoor punten. De tweede trek duurde iets korter maar werd opnieuw erg mooi gewonnen.

Tegen regerend Belgisch Kampioen Elektrotrekkers konden we twee keer een minuut volhouden, maar werd helaas verloren. Derde trek was tegen Powerrangers. Vorig jaar wonnen zij de competitie en het moet lang geleden zijn dat wij er nog eens een trek tegen gewonnen hebben. Er zijn er in die ploeg echter een aantal die de leeftijdgrens overschreden hebben waardoor ze een behoorlijke verjonging hebben doorgevoerd. De eerste trek konden we hun aanval niet pareren en liepen iets te gemakkelijk mee. Daarom wijzigde we de tweede trek de tactiek en gingen nu zelf in de aanval. Na ruim een minuut zwoegen behaalde we de overwinning en zo 4 punten.

De laatste trek was tegen Fam. Janssens. Deze jeugdploeg draait al een paar jaar technisch erg goed. Nu combineren ze dit met maturiteit en de daaraan gekoppelde kracht. Als die ploeg zo bij elkaar blijft zie ik niet goed wie er dit jaar in staat gaat zijn om daar ook maar één puntje van af te pakken. Maar daarachter? We hebben zondag laten zien dat we met een ploeg zonder ankerman en een aantal basisspeler afwezig toch een erg mooi resultaat kunnen neerzetten. We starten derde in de competitie en mogen rustig de ambitie hebben voor deze plaats te strijden. Als we goed blijven trainen is dit realistisch.

Voor het middagprogramma hadden we nog even gedacht om 2 ploegen op te stellen, maar dit zou moeilijk worden. Toen bleek dat we bij Jagersrust een drietal mensen kwijt konden verlieten we deze optie. Hier zouden deze mensen een beter gevoel hebben dan in een bijeengeraapte jeugdploeg, Bouwe kon dan ook nog in het erg sterke Groene kring oost Pajot meetrekken en onze benjamin Lukas kon meetrekken met een combinatie rond Schijf 2. Onze eigen ploeg samenstellen was misschien nog wel het moeilijkste. Doordat er een aantal laat gewogen waren rekende ik iets te hard op de software om de ploeg zo dicht mogelijk bij het gewicht te brengen. De ploeg die ik vooraf thuis had ingecalculeerd bleek te zwaar en ik dacht dat dit aan het actueel gewicht lag. Achteraf blijkt dat mijn GSM een update had gemist waardoor de ploeg berekend werd op het reglement van vorig jaar. Dit jaar mogen we 20 kg zwaarder wegen en zo stonden we op het veld met een ploeg die 24kg te licht was terwijl we dit perfect hadden kunnen aanvullen door andere mensen uit te lenen. Ook Jagersrust had dan iets sterker kunnen worden doordat daar dan nog een extra manneke had bij gekunnen.

Maar niet te veel achterom kijken. Onze eerste wedstrijd was tegen Oost Pajot. Een ploeg waarvan we tijdens indoor criterium al goed ontdekt hadden hoe sterk en volhardend deze is. Een ploeg die draait op karakter en het enige wat je er tegen kan doen is dat karakter breken. Ruim 2 minuten bonken en beuken moesten we weerstaan eer ze de eerste centimeters toegaven we stap voor stap de wedstrijd konden winnen. De tweede trek drongen ze niet erg meer aan. Ze wisten dat wij tegen hen de deur dicht gooien omdat dit onze enige mogelijkheid is om te winnen. Op het criterium had hen dat erg veel energie gekost en ze hadden nu nog 11 partijen te gaan. Ze kozen eieren voor hun geld en probeerde zich vooral te herstellen voor de rest van het toernooi. Toch had de ploeg al een deuk opgelopen en met een iets andere loting had die ploeg veel punten kunnen halen. Want hoe je het ook draait of keert. Na Fam, Janssens en Powerrangers was het onze moeilijkste tegenstander.

De volgende 6 partijen werden vlot afgewerkt zonder een moment in problemen te geraken. In de achtste ronde kwamen we tegen Fam. Janssens. Dit is momenteel de enige ploeg waar we het op conditie niet van kunnen winnen. Ze blijven hoog en lang staan en wachten rustig af to wij ons doodwerken. Bijna 4 minuten duurde de eerste trek waarvan wij meer dan 3 minuten in de aanval waren, maar we sloopte alleen onszelf. We gaan dan te krom en laag bij de grond terwijl Janssens rustig op hoogte en lang blijft. We moeten is dit geval meer gebruik maken van onze indoor skills en die lengte bewaren. De eerste trek werd verloren en de tweede trek gingen we voor alles of niks. Toen bleek dat de 2 zware aanvallen die we zette geen indruk maakte heb ik enkel mensen gevraagd te lossen om het leed te versnellen. We hadden ook nog andere zware ploegen te gaan.

Zo moesten we in de tiende ronde nog eens alles uit de kast halen voor Powerrangers. Die we later ook in de kruisfinales zouden tegenkomen. Een sterke ploeg die tegen ons altijd fanatiek gecoacht word door Fam, Janssens. Toch konden ze ons zowel in de reeksen als in de kruisfinale niet in problemen brengen. We verloren op geen enkel moment de controle en mochten dus de finale trekken tegen Fam. Janssens. Misschien hadden we te weinig vertrouwen in onszelf, want in deze finale overtuigde we een stuk minder dan in de reeksen. Of was het berusten in de de resultaten die vandaag gewoon top waren en de gedachten dat we op gras beter zijn dan in een manege en we dus een mooi jaar voor de boeg hebben. We zullen wel keihard moeten blijven trainen want de meeste ploegen komen uit een winterstop. Daar mogen we ons niet op verkijken.


  - uitslagen Outdoorseizoen voortreffelijk gestart - tussenstand competitie antwerpenSFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken