Verslagen

Top over de hele lijn in Herfelingen, - Jan L

Op 1 februari hadden we de tweede dag van het Belgisch Indoor Criterium. We wilde opnieuw gaan voor een 550 en een GENSB en kregen hiervoor opnieuw hulp van Peter Scheffer (Erichem) en ook Joeri Janssens (Vandakker) zou de groep versterken. Samen 21 man en net 18kg te veel voor 2 ploegen. Dat betekende een reserve waardoor we minimaal ergens 20 kg te kort kwamen. Hoewel onze 550 het meeste kans maakt in het klassement kozen we er, net als in Merksplas, voor om de jeugd niet uit te kleden, maar hen in hun zwaarst mogelijke opstelling te laten. De zeven heren van de 550 zouden dan als achtste de 2 lichtste jeugd krijgen die half en half zouden trekken ... dat waren Ruben en zijn 7jarige!!! broer Lucas. Met 530 kg (na de wissel zelfs maar 528) moesten deze het opnemen in een reeks waar de meeste ploegen vrije klasse zijn en dik over de 600 gaan.

De 550 ploeg had een mooie loting en kon rustig inkomen om pas in de zesde ronde tegen de bulldozers van KTC Nerinckx te komen. Vroeger al een zwaar en sterk jeugdachttal, tegenwoordig komt daar ook nog een behoorlijk techniek en conditie bij. We bleven 50 seconde meeslepen aan 650 kg. Net voor de 4meter leek het wat te minderen, maar we konden hen niet tijdig afstoppen. We kregen wel het gevoel dat ze te pakken waren in de finale. Direct daar achter die andere zware ploeg Démarreurs. Met 4 jeugd en 3 heren toch minimaal 150kg zwaarder dan ons. Met klappen over de 700 kilo, maar vooral ook het wegvallen van de druk tussen de klappen, was er niks aan te doen. Op 20 seconde was het afgelopen. Geen probleem onze plaats in de kruisfinale was toch al zeker.

Zoals verwacht had de jeugd het een stuk moeilijker, maar reed bijna hetzelfde parkoers. Buiten de Démarreurs en Nerinckx verloren ze ook van onze eigen 550 en van Groene Kring Oost Pajot. Tegen deze ploeg had onze 550 ook 2 minuten hard moeten werken en bijna verloren. Eindigen op een vijfde plaats op 10 ploegen (eigenlijk op 19 ploegen) was boven verwachting knap En ik had nog getwijfeld of we hen niet beter bij de recreanten zouden zetten omdat de GENSB regel erg ongunstig uitvalt tegenover de 550 heren.

De 550 ging dus naar de kruisfinales en kwam daar opnieuw tegen KTC Nerinckx. De opdracht was simpel remmen, remmen, remmen, en hopen dat we hen konden stoppen voor de 4 meter of alleszins moe maken tegen de tweede trekbeurt. Stoppen lukte in de eerste trek nog niet maar we konden toch al een deuk geven, De tweede trek moest het lukken. Deze keer konden we hen na enkel meters stoppen en de aanval overnemen. 1-1. De ontlading is dan enorm en je weet dat je de tegenstander een psychologische dreun verkocht hebt. De derde trek was hun aanval nog feller. We moesten alle zeilen bij zetten om hen op 3m95 te doen stoppen, We zeggen het zo dikwijls op de training, een wedstrijd is pas gedaan als de scheidsrechter gefloten heeft. De druk van de tegenstander viel ineens weg waardoor we allen op de grond gingen en aangezien de scheidsrechter zich aan het focussen was op de naderende middenlijn konden we even rustig in en uit ademen en dan allen samen op druk recht en vertrekken.

De eerste trek van de finale tegen Démarreurs miste we de start en werden we op 12 seconden ingemaakt. De tweede trek konden we wel de start pakken en wonnen we zelfs ruim een meter, maar met klappen tot boven de 750 kg (meer dan 140% van ons gewicht) moesten we al vrij snel alles terug afgeven. Niet getreurd een tweede plaats met zo'n lichte ploeg is erg mooi. Als we dit kunnen combineren met een uitermate topprestatie van de jeugd dan kunnen we alleen maar heel tevreden zijn. We kijken met vertrouwen naar het Nederlands Kampioenschap volgende week.

Voor de laatste dag in het criterium (op 22 februari in Kachtem (Izegem) ) zou ik graag snel weten wie mee kan en wie liever naar Wortel carnaval gaat. Als we 2 ploegen kunnen maken dan doen we dat.


  - uitslagen Top over de hele lijn in Herfelingen,SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken