Verslagen

Winnen van de concurrent is niet voldoende. - Jan L

Door onze topprestatie op onze eigen competitiedag vorige week bleek na een kwakkelseizoen alles terug mogelijk. We stonden 3 de in de competitie, met de hete adem van TTV Jagersrust en TOWC Schijf in onze nek (met één punt minder). Maar laatste competitiedag, Jagersrust op eigen veld en Merksplas kermis, het zou moeilijk worden. Bovendien zouden we wel eens het slachtoffer kunnen worden van de rivaliteit tussen de 2 Schijfse verenigingen.

Door Merksplas kermis was het onmogelijk een jeugdploeg te maken. De jeugd die geen frikadellen met krieken moesten gaan eten bij de moemoe, zouden we al nodig hebben voor de namiddagploeg. De ploeg stond 20 kg te licht en daardoor ook niet zo sterk dan de week voordien (toen we overmacht hadden). De opdracht was duidelijk. Winnen van Jagersrust en Schijf en voor de rest geen brokken maken. Het eerste deel van de opdracht was al bij de eerste trek goed ingezet. Het koste wat moeite maar TOWC Schijf werd mooi opzij geschoven. Maar dan die tweede trek, Powerrangers, er werd te gemakkelijk naartoe gegaan en toen die erg sterk bleken werd gepanikeerd. Twee trekken verloren, maar niks gebeurd. Tegen 9 Powerrangers zouden ook Schijf en Jagersrust het moeilijk hebben.

Maar de volgende ronde tegen Touwtje ... nog niet geleerd ... nonchalant naar het touw en dan word je tegen een getraind achttal van 700 kg natuurlijk afgestraft. Volgende trek waren we wakker geschud en werd mooi gewonnen. 1-1 tegen een ploeg waartegen Jagersrust 3 punten had gehaald. Nu bang afwachten wat onze concurrenten verder gingen doen. Na de vierde ronde zag het er heel slecht uit. Jagersrust pakte Powerrangers wel en wij verloren van TOWC Schijf 2, maar in de vijfde ronde terug een lichtpuntje, toen we het rechtstreekse duel tegen Jagersrust wonnen. Jagersrust leek wat vermoeid en wij kwamen in de running. Toen Jagersrust in de 6de ronde ook nog puntje weggaf aan Gelderswoude 2 leek alles terug mogelijk.

Met de overwinning van Jagersrust tegen Schijf in de zevende ronde was onze 4de plaats feitelijk definitief. Een 1-1 had of een overwinning van Schijf had ons beter uitgekomen. Schijf kon ons nu niet meer bedreigen, maar Jagersrust moest al steken laten vallen om hen nog in te halen. Na de achtste ronde en was de kans op de 3de plaats dus bijna helemaal verkeken. Met de moed der wanhoop werd een monsterduel getrokken tegen Fam Janssens. We waren veruit hun zwaarste tegenstander in de voorronden. Kompleet leeg getrokken , maar niet gelukt. Verder zat er niet veel meer in. Met moeite werd nog gelijk getrokken tegen het zevental van Gelderswoude, maar in de finales was het scherp er gewoon af.

We wonnen van de ploegen waar het belang hoog was, maar lieten de puntjes schieten bij wedstrijden die onbelangrijk leken. Drie punten tegen Touwtje was voldoende geweest om derde in de eindstand te worden. Ik heb het gevoel dat we die wedstrijd toch wat weggegeven hebben ... niet in het minst omdat jullie coach weer absoluut het toernooi wilde redden in plaats van jullie bij te staan. Maar we moeten natuurlijk niet alle gewicht op deze wedstrijd leggen. Het klassement hebben we dit voorjaar weggegeven. Na de "wake-up call" van het BK zijn we nu super goed bezig. We trainen hard, er komen terug leden bij, en werken nu al aan topjaar 2015.

Voor de competitie moeten we blij zijn dat er volgend jaar een nationale achttallen competitie komt. Hopelijk word dan de buiten competitieregel in Antwerpen afgeschaft. Dat was een goede regel die bedoeld was voor gevorderde recreanten van buiten onze regio (ploegen uit West, Pajottenland en Highlanders) eerlijk tegen onze ploegen te laten trekken. Dit jaar werd deze regel echter regelmatig zwaar misbruikt en hadden de ploegen buiten competitie te veel invloed op de eindstand competitie (getrainde ploegen zouden feitelijk steeds onder de 620 moeten blijven of met 7 trekken ... maar dit staan nergens zo genoteerd) . Met een aparte achttallen competitie is dit probleem opgelost! Blijven natuurlijk de ploegen waar deze regel werkelijk voor bedoeld was weer in de kou staan. Maar daar vinden we samen wel een oplossing voor.


  - uitslagen Winnen van de concurrent is niet voldoende. - tussenstand competitie antwerpenSFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken