Verslagen

Algemeen verslag Halle-Zoersel - Jan

RAAR !! Dat is de gedachte die zondag bij de derde competitiedag toch enkele keren bij me opkwam. Ploeg X won van Y, Y won van Z en Z won dan weer van X. Waarschijnlijk heeft het zware programma en de mindere conditie in het begin van het seizoen daar wat mee te maken. In mindere mate waarschijnlijk ook de verschillende handicap regels.

Berketrekkers Noormannen jeugdDe organisatie had vooraf heel wat voeten in de aarde. De wedstrijdleiding was niet zo gelukkig met de afspraken die PC Antwerpen en NTB Zuid hadden gemaakt. Dit had mi. vooral te maken met de bezorgdheid om het allemaal goed te doen, zonder discussie, en daar hebben we alle respect voor. Bij de start van de wedstrijd was er pas echt reden om zenuwachtig te worden. Hoewel goed afgesproken kwam onze geluidsinstallatie niet opdagen waardoor Maria haar keel moest openzetten om alle ploegen tijdig op het veld te krijgen. Dat we er toch in slaagde om 101 wedstrijden op 3 touwen af te werken tussen 11u45 en 16u15 mag gerust als een prachtprestatie van deze jurydame en haar 4 scheidsrechters mogen gezien. Hierbij werden ze geholpen door begripvolle en gedisciplineerde ploegen. Waarvoor dank.

Bij de GENSB klasse hadden we deze wedstrijddag 7 ploegen. Naast de ploegen die we reeds op de matten tegenkwamen kwamen ook de Galliërs en een relatief nieuwe ploeg "De Wroeters" opdagen. Opnieuw lieten de Mertensmannen 1 en Fam. Janssens hun ambitie kennen. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe en lieten aan de andere enkel de kruimels. Jagersrust had deze keer een bijna volledig eigen ploeg bij die ook bijzonder goed presteerde. Van Galliërs en Wroeters gaan we dit jaar nog meer horen. Ik heb alleszins de indruk dat ze deze winter mooi geëvolueerd zijn. Berketrekkers en Noormannen hadden opnieuw de handen in elkaar geslagen. Beide hadden ze 6 jeugdleden bij maar door diegene die reeds heren trokken niet op te stellen maakte ze samen een jonge ploeg van 9 die mooi bij elkaar pasten. Ook Mertensmannen 2 draaien zeer mooi met hun zeer jonge ploeg.

Bij de heren was het programma rijk gevuld. Aanvankelijk waren er 14 ploegen ingeschreven maar hiervan waren er 3 die nog 1 of meer mensen tekort kwamen. De redding kwam van Fam. Janssens die hun 4de ploeg opofferde om de andere ploegen aan te vullen. Met hun Herenploeg was Fam. Janssen vandaag weer niet te kloppen. Men ziet duidelijk dat deze ploeg deze winter goed heeft kunnen doortrainen. Als ze deze progressie kunnen aanhouden tot september gaan ze er in Zuid-Afrika nog niet mee klaar zijn. Achter deze ploeg kwamen Koepel en Noormannen die elk 9 wedstrijden wonnen. Wel dient hierbij gezegd dat Noormannen tegen de combiploegen telkens met 8 trokken. Dit omdat zij enkele nieuwe jongens en jeugd opstelde maar tussen de regels begreep men genoeg dat het vooral was om het misbruik van de Combiregel door sommige aan te klagen. Dit is natuurlijk spijtig omdat hier net de ploegen waarvoor de combiregel werd uitgedacht het grootste slachtoffer zijn.

Traditioneel begint voor Jagersrust het seizoen pas als ze met de voeten in het zand kunnen. Dit was dit jaar niet anders. Ze lieten enkele prachtige wedstrijden zien maar verloren ook wedstrijden die men normaal zou kunnen winnen. Mertensmannen hadden hun 640 combi wat geüpgrade waardoor ze wat punten konden bijhalen. Ze eindigde samen met Janssens Combi 640kgJeugd die momenteel ook geweldig goed draait. Hoekse Sleurders kwam met een onderbreking van een jaar terug in competitie. Ze deden het zeker niet slecht en, verrassend voor vele, ze hielden ook 12 wedstrijden hun power touwtrekken vol. De 2 lichtste ploegen van het gezelschap eindigde broederlijk op 12 punten. De Galliërs haalden dit vooral met ervaring. Voor de Berketrekkers was dit voor mij een verassing daar deze ploeg naast mijzelf bestond uit 3 ervaren 19 jarige, 2 ervaren Jeugd een ervaren dame en verder 2 19 jarige die pas 4 weken lid zijn.

Wat hier achter afspeelde tart elke verbeelding. 4 ploegen eindigde gelijk met 9 punten op de 10de plaats. Dit betekent dat elke deelnemende ploeg minstens 3 wedstrijden (6 trekbeurten voor leken) won. Mertensmannen 680 combi die vorige keren nog te sterk waren hadden nu 8 heren opgesteld en kregen het heel wat zwaarder. Janssens Dames was dit keer wat lichter en ik had ook de indruk dat ze naar het einde van de wedstrijd wat op hun tandvlees zaten. Verder zaten hier ook de recreanten. Zowel Galliërs Recre als de Modesten hadden heel wat jeugd in hun ploeg zitten. Voor hen was de verhouding 9R/8H misschien iets te zwaar. Toch hebben ze mooie wedstrijden getrokken en vooral zij konden in deze klasse stabiel trekken wat bij het gebeuk van de 6tal recreanten niet altijd mogelijk is.

Toen we goed bezig waren kwamen er nog drie recreantenploegen opdagen. Zij hadden blijkbaar de uitnodiging niet goed gelezen. Uit de uitnodiging bleek duidelijk dat de recreanten samen zouden trekken met de competitie en wel 9 tegen 8. Dit was bedoeld om net deze zware recreantenploegen de stap naar competitieniveau te helpen maken. Toen we om 15u00 starten met een in de haast opgestarte 6tallen wedstrijd was Posthuis reeds verdwenen waardoor de Witte Nol 2X trok tegen Koerier. Deze laatste won beide wedstrijden. Voor deze ploegen wil ik even toevoegen dat op de volgende competitiedag op 17 maart bij de Mertensmannen een bekertornooi voor recreanten georganiseerd word. Recreanten kunnen die dag dus kiezen. Of met 9 tegen 8 in competitie om 13u, of recreanten 6tal om 14u.


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken