Verslagen

Open Nederlands Kampioenschap - Kurt

Zaterdag 3 juli vertrokken we normaal om 8 uur richting Veenendaal om deel te nemen aan het open NK. We zouden immers deelnemen in de -600 kg klasse en de Jeugd. Maar door omstandigheden (slechte afspraken) kon Jan niet mee. Van de overige heren zijn enkel ik en Ewald naar het tornooi geweest en dus hebben we maar afgezegd voor de -600 kg klasse. In de jeugd gingen we nog wel meedoen maar dan konden we 2 uur later vertrekken want de jeugd werd pas in de namiddag getrokken.

Rond half 12 kwamen we dankzij de GPS in Veenendaal aan. Dorien had op kop gereden maar van zodra we op de snelweg waren was ze al uit ons zicht verdwenen. En dan te bedenken dat zij eerst ging rijden omdat ze anders niet zou kunnen volgen. Ja,hallo!!!Al maar goed dat ik ook GPS heb en dat die zijn weg iets korter maakt want hoewel ik Dorien nooit heb gezien was ik toch voor haar ter plekke. Ineens al het materiaal meegenomen want het was toch nog een stukje gaan. Eenmaal op het veld was de -600kg nog aan de gang evenals de 6-tallen. Bij de 6-tallen ging de overwinning naar Valleitrekkers voor Gelderswoude en Veenseboys. Bij de -600 kg was het Veenseboys 1 dat het goud pakte voor Valleitrekkers en Veenseboys 2. In deze klasse werd Fam. Janssens 5de nadat ze werden afgefloten op waarschuwingen in hun trek voor de kwartfinales tegen de Valleitrekkers. Nu zat het voormiddagprogramma erop en was het tijd om de jeugd en de -680 kg klasse te wegen en te stempelen. Tussen 12 en 1 kon er immers gewogen worden. Na de proefweging zat onze jeugdploeg op 458.5 waarvan er op de officiële weegschaal nog 454.2 van overbleven. De schoenen werden ook gecontroleerd en die van Katrien werden nog net toegelaten maar er was werk aan.

In de jeugdklasse waren 7 ploegen nadat Heure had afgehaakt. Van die 7 waren er 2 ploegen van Valleitrekkers en 2 van de Veenseboys. De overige ploegen waren wij, Fam. Janssens en Lagerweij. Onze 1ste wedstrijd was tegen Valleitrekkers 2. Hoewel er een 2 achter stond was dit wel hun sterkste ploeg. Hier verloren we dan ook van. Door het wegvallen van Heure hadden we nu rust en tijdens die rust zagen we Valleitrekkers 2 gelijktrekken tegen Veenseboys 2. En net die Veenseboys 2 was onze volgende tegenstander. In de 1ste trek hadden we onze start goed en verrasten we hen een beetje waardoor we meteen 2 meter pakten. Die we dan natuurlijk niet meer afgaven want de 1ste trek was voor ons. De 2de trek lieten ze zich niet meer verrassen en starten ook veel feller met als gevolg dat Veenseboys 2 deze trek won. De volgende wedstrijd was tegen Lagerweij. Deze ploeg stond met 9 trekkers en was zeker niet te onderschatten want ze hadden al van Valleitrekkers 1 gewonnen. Maar met een goede start moest dit wel lukken. De start was goed en we konden ineens beginnen doordrukken waardoor we ook wonnen. En dit zonder echt moe te worden. De volgende wedstrijd was een Belgisch onderonsje. Maar wel een van het scherpst van de snee want Fam. Janssens had al 6 punten en wij nog maar 4. Dus moesten we wel punten pakken om in de race te blijven voor een plaats in de kruisfinales. De eerste trek ging naar de Fam. Janssens maar nadat ik ze nog eens wakker geschud had werd de 2de trek door ons gewonnen. Dit gelijkspel kon wel eens van groot belang zijn.

De voorlaatste wedstrijd was tegen Veenseboys 1. Hiertegen konden we mooi weerwerk bieden maar kwamen toch wat brute kracht te kort. De laatste wedstrijden kwamen eraan en zouden voor de beslissing zorgen. Fam. Janssens moest tegen Veenseboys 2 en hadden 3 punten nodig om zeker te zijn van een plaats bij de laatste 4. Veenseboys 2 kwam toe met een punt voor zekerheid. En het werd een gelijkspel. Hierdoor maakten ook wij nog kans op een plaats in de kruisfinales maar dan moest er wel gewonnen worden van Valleitrekkers 1. En dat deden we ook. Hierdoor kwamen we op 8 punten te staan; net evenveel als Fam. Janssens. Maar de waarschuwingen gingen de doorslag geven en daarin deden we beter want wij hadden maar 2 waarschuwingen gepakt tegenover 4 voor de Fam. Janssens. Dit betekende voor ons de kruisfinales en voor Fam. Janssens de 5de plaats. Om te weten tegen wie we moesten trekken in de kruisfinales werd er getost. Diegene die de toss won moest tegen het nummer 2 uit de reeks. De verliezer tegen nummer 1.

En wij verloren de toss dus moesten wij tegen Valleitrekkers 2. Hiertegen konden wij weinig doen en hebben onze krachten dan ook gespaard voor de wedstrijd om het brons. In de andere partij tussen Veenseboys 1 en Veenseboys 2 werd alles gegeven want daar kwam een 3de trekbeurt aan de pas. Hierin bleek Veenseboys 1 toch de sterkste. Het mag wel gezegd worden dat er kantvoordeel was want bij deze kruisfinale werden al de 3 de trekken aan 1 kant gewonnen; de verste kant. Veenseboys 2 had nu toch al redelijk wat geleden zodat we toch kans maakten. Natuurlijk niet te overmoedig worden want die ploeg was toch gemiddeld 1 à 2 jaar ouder en 20 à 30 cm groter.

De spanning was te snijden toen we moesten opstellen. Natuurlijk was de toss weer in mijn nadeel en moesten we aan de minder goede kant starten. Na veel weerwerk moesten we toch de meerdere erkennen in Veenseboys 2. Maar niet getreurd de 2de trek was aan de goede kant en zo gemakkelijk gingen wij ons ook niet laten doen. De start was bij de 2de trek niet zo goed maar de vechtlust was er en dat resulteerde in een zenuwslopende wedstrijd. Veenseboys haalden met hun lange halen al snel 2 meter kantvoordeel en leek ook de 2de trek te gaan winnen maar ook wij hadden iets in onze mouw en haalden de 2 meter zonder pardon terug. Dan haalde Veenseboys nog eens uit en ik dacht al dat het over was maar de ploeg probeerde met alle man- en vrouwskracht het tij alsnog te keren. En het lukte ook beetje bij beetje. Veenseboys had al 2 waarschuwingen en moest wel aanvallen wat het ook deed. Hierdoor moest de ganse ploeg in blokhouding. Net toen het blok leek te begeven blies de scheidsrechter het verlossende fluitsignaal. De 2de trek was voor ons door 3 waarschuwingen van Veenseboys. Nu moesten we opnieuw gaan tossen voor de kant van het veld.

Omdat ik nog geen enkele keer geluk had gehad met de toss liet ik de andere coach maar de kleur kiezen en voor één keer was de toss ons gunstig gezind want ik mocht de kant kiezen. En natuurlijk koos ik de goede kant. Bij de 3de trek werden we massaal aangemoedigd door Fam. Janssens en zelfs Valleitrekkers. Dat en mijn betere roep- en tierwerk deed de ploeg de pijn vergeten en beetje bij beetje trokken ze zich naar de overwinning. Het kostte hen wel weel moeite want na de trek bleef de helft van de ploeg uitgeteld liggen om bij te komen. Maar het was de moeite meer dan waard.

Een 3de plaats op het Open Nederlands Kampioenschap is ook niet voor iedereen weggelegd. En dan te bedenken dat we met deze groep ook volgend jaar nog kunnen meedoen bij de jeugd. De felicitaties van de andere ploegen waren dan ook gemeend. Als beloning heb ik hen nog een rondje gegeven en dan was het wachten op de prijsuitreiking. Normaal reed Katrien met Fam. Janssens naar huis maar nu bleef ze toch om haar medaille in ontvangst te nemen. Dan zou ze ’s avonds ook wel in Dussen mee gaan touwtrekken. Eerst gingen de heren -680kg op het podium met Veenseboys als winnaar voor Valleitrekkers en Lagerweij. Dan volgde de jeugd met het goud voor Valleitrekkers, het zilver voor Veenseboys1 en het brons voor Berketrekkers.

Naast een mooie beker kregen alle trekkers ook nog een medaille en als kers op de taart kregen we ook nog een beker voor de fair-play. Deze beker werd door de scheidsrechters uitgereikt aan de meest faire ploeg. Dat we in onze ploeg 2 dames hadden staan konden ze dan ook nog eens extra appreciëren. Deze beker mag dan wel niet zo groot zijn als die andere, in waarde betekent hij veel meer want het wil al iets zeggen als al de scheidsrechters zo over de ploeg denken. Het was weer een geslaagde namiddag die we zeker nog eens moeten overdoen.


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken