Verslagen

Belgisch Kampioenschap te Merksplas - Kurt

Na een bewogen laatste training en een dijk van een fuif, waar voor sommigen de nacht te lang was maar voor het grootste deel te kort, was het weeral tijd om te gaan touwtrekken.En niet zo maar een wedstrijd maar een heus Belgisch Kampioenschap. Place to be was ons eigenste terrein te Merksplas.Hierdoor moesten we pas verzamelen rond half 10.

Met de jeugd konden we direct gaan wegen, de -640kg ploeg moest nog wachten op Ewald die niet uit zijn bed kon.De Gensb-ploeg woog net geen 570 kg. Normaal was dit te veel geweest maar door de nieuwe Gensb-regel waarbij men er per dame 10 kilo mocht bijtellen hadden we tot de 580kg mogen gaan. Het Belgisch Kampioenschap op zich stelde niet zo veel voor want in de 3 klassen samengeteld traden maar 14 ploegen aan. 4 bij de jeugd, 6 bij de -640kg en 4 bij de vrije klasse.

De 4 jeugdploegen waren wij, Fam. Janssens 1 & 2 en Vroeters. Met zo weinig ploegen is de kans op een medaille tamelijk groot maar toch moet elke wedstrijd getrokken worden. De 1ste wedstrijd was tegen Fam. Janssens 1.Dit was de sterkste opstelling van Janssens en dat was te merken.We waren goed weg met de start en konden hun een tijd lang vastzetten maar uiteindelijk moesten we toch onze meerdere erkennen in hun. De volgende wedstrijd was tegen het kleinere broertje namelijk Janssens 2. Normaal had deze ploeg met 11 trekkers getrokken maar door allerhande blessures kon dit team maar met 8 aantreden. Hierdoor was de ploeg aanzienlijk verzwakt en trokken ze met een gewichtsnadeel van 160 kg maar chapeau voor hen omdat ze wilden deelnemen. Ze streden voor wat ze waard waren maar de 160 kg in hun nadeel speelden toch parten. Wij konden dan ook de volle 3 punten pakken. De laatste trek van de voorronde was tegen de Vroeters. Deze ploeg had nog geen enkel punt laten liggen en deed dat ook nu niet.

Omdat er maar 4 ploegen waren was iedereen al zeker van een plaats in de kruisfinales. Hierdoor was het ook moeilijk om een goed beeld te vormen van de wedstrijden want ging iedereen voluit ja of nee? Dat moest blijken in de kruisfinales. Wij verloren de toss en gingen kampen tegen Vroeters terwijl de 2 ploegen van Fam. Janssens onderling gingen uitmaken wie voor het goud ging strijden en wie voor het brons. Het was Fam. Janssens A dat zich plaatste voor de finale. In onze wedstrijd waren ook dit keer de Vroeters te sterk voor ons.

tober
Merksplas
GENSB 640 kgVrije klasse
TTV Fam Janssens 1TTV GalliërsTTV Fam Janssens 1
Modesten VroetersTTV Fam Janssens 1TTV Galliërs
TTV De BerketrekkersTTV Fam Janssens 2TTV Fam Janssens 2
TTV Fam Janssens 2TTV De BerketrekkersTTV Versieck
Modesten Vroeters
TOWC Antwerp Warriors


In de kleine finale, die tussen ons en Fam. Janssens B ging, toonden we dat we de 2de plaats in de competitie waard waren want deze strijd werd door ons gewonnen. In de grote finale waren alle ogen gericht op de Vroeters, die de heerschappij van Janssens jeugd kon gaan doorbreken. Want in de voorrondes konden de Vroeters tamelijk vlot winnen. Maar een wedstrijd is pas gewonnen als hij getrokken is en dat bleek ook nu weer want in plaats van de Vroeters was het toch Fam. Janssens die met de titel aan de haal gingen. Had Fam. Janssens zich gespaard in de voorronde of lag het aan de wissel? Of hadden de Vroeters het een beetje onderschat? Wie zal het zeggen. In ieder geval proficiat.

Na deze spannende strijd was het aan de -640kg klasse om van start te gaan. Hier waren 6 ploegen van de partij. Wij van onze kant rekenden niet echt op een prachtprestatie na de zeer korte nacht. Kwam daar ook nog eens bij dat we 13 kilo te weinig wogen. Dat is heel wat in wat de koninginneklasse van het touwtrekken genoemd wordt. Na de voorronde telden wij en Modesten elk 4 punten en stonden op een gedeelde 4de plaats maar omdat er maar 1 ploeg mee door kon werd er naar de waarschuwingen gekeken. Aangezien wij er geen hadden en Modesten 1 gingen wij mee door. In de kruisfinale stoten we op Galliërs. Na een mooie wedstrijd moesten we toch het onderspit delven. In de kleine finale was ook Fam. Janssens 2 te sterk voor ons. In de grote finale toonde Galliërs zich na een lange strijd toch sterker dan Fam. Janssens.

Als laatste klasse volgde nog de vrije klasse. Hier deden we niet aan mee omdat wij niet genoeg zwaar mensen in onze club hebben. Ook hier ging de finale tussen de twee titanen Galliërs en Fam. Janssens maar nu was het Fam Janssens die aan het langste eind trokken. Ook de bronzen plak was voor Fam. Janssens die Versieck versloegen. Hiermee zat het 1ste deel van het Belgisch kampioenschap erop. De rest zal voor volgende week zijn.


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken