Verslagen

Berketrekkers jeugd haalt brons op eerste internationaal treffen. - Jan

Door het sterker worden van onze jeugdploeg en een wat minder jaar van onze belangrijkste concurrenten, draait onze jeugdploeg vrij gemakkelijk aan de leiding in de onze competitie. In zo’n geval is de kans dat je de aandacht laat verslappen vrij groot zodat we toch met een beetje schrik naar het internationale toernooi van VIOS Bizon uitkeken. Vios Bizon is een touwtrekvereniging uit Beltrum een dorpje in de Nederlandse achterhoek. In de achterhoek werd 50 jaar geleden de Nederlandse touwtrekbond opgericht, die op zijn beurt aan de wieg stond van de Internationale federatie. Nu nog kunnen we stellen dat hier in een straal van enkele kilometer verschillende ploegen uit de absolute wereldtop wonen. Voor hen was het fietsafstand, maar voor andere internationale toppers was het ook zeer interessant, omdat ze weten, hier een flink deelnemersveld te vinden. 24 verenigingen uit 6 landen vormden 80 ploegen verdeeld over 7 klassen. Berketrekkers gingen voor de Jeugd en de 4+4 gemengd en namen ook nog deel in de 640kg heren.

Voor onze 4+4 gemengde ploeg waren de voorbereidingen verre van optimaal. We hebben hier eigenlijk heel weinig marge om met leden te spelen. We hadden eigenlijk maar 8 leden over om 8 plaatsen in te vullen. Als hiervan 2 mensen aan het bouwen zijn, 3 aan het verbouwen zijn, 1 tje net van 9 maanden nieuw zeeland komt en 1 binnenkort trouwt weet je dat de training soms niet optimaal loopt. Als dan op de weegschaal nog blijkt dat we 20 kg te zwaar wegen en het anker moeten vervangen is de hoop op punten niet meer zo groot. De ploeg was daarbij ook nog eens extreem jong met niemand boven de 25. In begin liep het dan ook niet zo lekker toen we mochten openen tegen wereldtopper Schutshof. Tegen het Zweedse Stenungsund kregen we al iets meer voet aan de grond, maar dit resulteerde niet in puntenwinst. We moesten tot ronde 5 wachten eer we de eerste punten binnen haalden. Dat was tegen thuisploeg VIOS Bizon, maar de strijd was zwaar. Er werd zelfs een no pull gefloten. Dit is een vrij zeldzame sanctie na 3 waarschuwingen voor beide ploegen. De ploegen moeten dan zonder verzorging direct opnieuw beginnen. Aan de andere kant stond een brok ervaring van gemiddeld 40 jaar en toch haalde we de 3 punten binnen. Ons toernooi was geslaagd. In de 7de ronde konden we nog een gelijkspel uit de wacht slepen tegen EHTC. Een 5de plaats op 7 is zeker goed op dit niveau.

Bij onze jeugd werd er gekozen om elke wedstrijd keihard aan te vallen. Verdedigen is al niet ons beste kenmerk en het veld lag er glad bij zodat een misstap in de verdediging te zwaar zou worden afgestraft. Dat was ook wat gebeurde in de tweede ronde. Nadat we in de eerste ronde over OKIA waren heengewalst en vrij vlot de eerste trek van Fam Janssens wonnen, mistrapte enkele van onze leden zich de tweede trek tegen onze buren. Geen paniek want bij gelijke stand in de voorrondes zou ons 7 kilo ondergewicht de doorslag geven. Ook na ons verlies tegen het Zwitserse Notwill waren we er nog redelijk gerust in dat we als 2de door de voorrondes zouden komen. In de laatste ronde verraste Janssens Notwill echter een keer zodat zij op de 2plaats kwamen en wij op de derde plaats. Voor de halve finale hadden we pech dat we getost werden tegen Notwill. Deze keer moesten we alles uit de kast halen om te proberen tot een Belgische finale te komen. De aanval was zeer zwaar en we konden beide trekken veld winnen maar telkens werden we gepareerd door een sterk verdedigend blok van de Zwitsers. Notwill won later nog van Fam Janssens de finale. Voor ons volgde nog een zware strijd om Brons tegen Eibergen. Nummers 1 en 2 in onze competitie werden 3 en 2 op dit internationale toernooi. Misschien is onze competitie toch niet zo zwak.

Nadien was het de beurt aan de 640 heren in die klasse waren we eigenlijk ingeschreven om een extra training te hebben. Iedereen had al een klasse achter de boeg en was tevreden over de resultaten die ze al behaald hadden. Eigenlijk was het misschien verstandiger geweest om hier forfait te geven, want met 30 kg gewichtsnadeel en 5 jeugdleden kan je eigenlijk niks beginnen in deze koninginnenklasse. Om eerlijk te zijn kregen we hier nooit een voet aan de grond en was er dus ook van training geen sprake. Schande is dit zeker niet. De gemiddelde leeftijd in deze klasse zit toch al snel tussen 35 en 40 jaar. 20 jaar ervaring is geen uitzondering. Dat meervoudig Europees en Wereldkampioenen Eibergen en OKIA respectievelijk 4de en 5de werden in onze reeks zegt veel over het niveau van dit toernooi.

We kunnen stellen dat deze eerste internationale ontmoeting voor ons geslaagd verlopen is. Dit jaar volgen nog ons eigen internationaal toernooi in de 4+4 gemengd op 30 juli. Hiervoor zijn reeds 3 engelse, 2 Nederlandse en 2 Belgische topverenigingen aangemeld en zullen er zeker nog volgen. Verder in het seizoen zitten er nog het toernooi ter ere van 50 jaar TTV Huere in Borculo (nl), het Internationale jeugdervaringtoernooi GENSB in Vierhouten (nl) en het Europese Kampioenschap in Cento (It). Deze agenda wordt verder doorweven door competitie, Belgische kampioenschappen en Bekertoernooien. Dit alles kan je opvolgen op http://www.berketrekkers.be


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken