Verslagen

Touwtrekweekend 2005 4+4 Championship - Kurt

Het beloofde weer een zwaar weekend te worden. Het was immers ons beroemde en beruchte touwtrekweekend. Anders dan andere jaren organiseerden we nu ook op zaterdag namiddag een touwtrek-tornooi. Namelijk het international open 4+4 Championship.

Wat the F**k is dat zult u denken. Dat is een iets moeilijkere benaming voor het officieuze wereldkampioenschap voor gemengde (4 dames en 4 heren) ploegen. Waarom officieus zult u denken? Awel, den Twif is nog van den ouwen stempel en daar zijn ze er heilig van overtuigd dat dames en heren aan één touw niet kan. En omdat we den Twif niet tegen de kar wilden rijden hebben we er maar een open Championship van gemaakt. Deze dag touwtrekken meer betekende ook dat we op de zaterdagnamiddag zelf niets meer konden doen voor de fuif. Alles moest dus eigenlijk al op voorhand gedaan zijn. Dat was ook wel het geval maar daaraan gingen wel enkele zenuwslopende dagen vooraf.

Woensdag begonnen we de tent te zetten en het terrein af te bakenen. Eenmaal de tent er stond konden we ineens beginnen met de planchée te leggen want die was intussen ook gearriveerd. We waren ook al begonnen met de appelboxen binnen te halen om de toog te zetten. Die appelboxen waren we eerder in de week al gaan halen. Tegen dat de toog er dan nog eens stond was het tijd om naar huis te rijden. We hadden ze allemaal de taak gegeven om thuis wat te brainstormen over hoe we het terrein en de tent een beetje konden aankleden want het was nog maar een kale bedoeling. De volgende ochtend begon iedereen weer met volle moed maar alleen den Ewald had blijkbaar brains waar het af en toe eens in stormt.

Hij en Johan begonnen dan ook met schilderen. Den ben was met den auto en werd samen met de Maarten op pad gestuurd om pijlen te gaan zetten. De rest zorgde dat het overige gedaan werd. De tap werd geplaatst,den achtertoog opgesteld. Ook werd de koelwagen ingestoken, gecontroleerd en afgesloten. De planning voor vrijdag werd ook al gemaakt want dan moest er nog veel gebeuren. Ik en Bart waren bij Willy Van Uffelen langs geweest om wat planten en beelden af te schooien en die moesten we dan ook vrijdag gaan halen. Toen dat alles gedaan was werd het tijd om naar huis te rijden want de volgende ochtend moesten we weeral om 8 uur present zijn.

Tegen half 9 was de grootste hoop er de vrijdag en konden we met de echte afwerking beginnen. De dames gingen de groenten snijden voor de barbecue en zouden we voor het eerst niet terug zien. Ik en Bart gingen de planten halen, ewald zorgde met een paar bengels dat de partytenten gezet werden. De cocktailbar werd versierd, de vestiaire gemaakt. Beetje bij beetje begonnen de Engelsmannen ook binnen te vallen. Rond een uur of 5 was alles klaar en was het wachten tot de ploegen eraan kwamen. De meesten gingen eerst nog wat eten of wassen maar daar hadden ze ook niet veel tijd voor. De ploegen begonnen immers binnen te sijpelen en moesten professioneel ontvangen worden. Dat verliep eigenlijk allemaal redelijk vlot en rond half 9 konden de wedstrijden beginnen.

Er waren 5 herenploegen,6 jeugdploegen en 9 recreantenploegen.Bij de recreanten zaten ook de dames. Het was nog geen overweldigende massa maar we zijn terug op het goede pad na de verhuis van de oktoberwedstrijd naar de zomereditie. Bij de heren ging de strijd vooral tussen Fam. Janssens en Jagersrust maar ook Mertensmannen deed verwoede pogingen om 3de hond te spelen. Uiteindelijk bleek Fam. Janssens de sterkste. Bij de jeugd was het eerder aan de saaie kant. Berketrekkers wonnen alles, Boerekes bijna alles en ga zo maar verder. De enige echte strijd was er bij de recreanten. Coniferenrukkers en Kon’t Amper Trekken bleken een maat te sterk maar al de rest zat kort bij elkaar.

De Mookerinnekes, die versterkt waren met Linda en Ann, verrasten vriend en vijand door zich naar een gedeelde 3de plaats te trekken. Gedeeld met Versieck maar wel 4 plaatsen beter dan hun herenploeg. De grote spelbreker die vrijdag dreigde het weer te worden. Ongeveer halverwege het programma begon de hemel te verkleuren van blauw naar zwart en dat voorspelde niet veel goeds. De getrainde heren en jeugd hadden hun programma afgewerkt. Enkel de recreanten waren nog bezig. Maar niemand had er baat bij de recreanten zeiknat te laten worden en daarom werd ook beslist het touwtrekken stop te zetten. Om het dan toch nog eerlijk te houden werd er en klassement opgemaakt na 5 in plaats van 9 wedstrijden. Denk niet dat er achteraf iemand kwaad was met deze beslissing want de ploegen waren nauwelijks binnen toen de hemel openscheurde. Het begon water te gieten alsof het al 2 maanden niet meer geregend had. Alleen wij werden nog nat want de planten en beelden moesten nog weggezet worden. Tegen dat dit alles gedaan was kon ik mijn T-shirt ook uitwringen.

In de tent zelf begon het feestje aardig op gang te komen. Enkel achter den toog kreeg men last van water. Dit euvel werd snel verholpen met een paar europaletten. Iedereen gelukkig en het feestje kon verdergezet worden. Tegen dat de grootste hoop weg was had de klok ook al 4 keer geslagen. Tegen dat de onzen dan nog eens sliepen was het ook weeral 5 uur. Dat ging pijn doen want de volgende morgend moesten we al om 9 uur terug zijn. Dit om te helpen bij het ontbijt en de weging. We hebben eveneens van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Gensb ploeg en de EK ploeg eens te wegen. Kwestie van te weten hoeveel kilo’s er nog af moesten.

Voor vandaag zat alles wel goed want zowel in de 600 als in de 660 kwam het gewicht goed. Zowel bij de 600 als de 660 werd het verdeeld in 2 poules omdat er teveel ploegen waren. Wij zaten in een poule met Fam. Janssens,Twyford,Triple F en nog enkele andere kleppers. Op de vorige editie van dit tornooi hadden we 2x brons behaald maar we wisten dat dat er met deze groep en deze tegenstanders niet inzat. Het niveau was hier een stuk hoger dan daar en onze ploeg ook heel wat zwakker.

Vorig jaar stonden we er met een getrainde ploeg met Jan Naalden en Linda Van Gorp erbij. Dit jaar was enkel ik getraind en trokken we zonder Jan en Linda. Deze deden immers mee met Jagersrust. Veel meer dan de 0 van het bord krijgen moesten we dan ook niet verwachtten. In de 600 deden we ook niet veel meer. 1 punt konden we afsnoepen van Fam. Janssens. Hierdoor moesten we trekken voor plaats 11 en 12. Het werd plaats 11.

In de 660 klasse konden we iets meer doen. In de poule zelf behaalden we 4 punten. Nu mochten we trekken voor plaats 9 en 10. En wederom wonnen we de trek voor de plaatsen waardoor we 9de werden. Het goud was in beide klassen voor Jagersrust. Na de wedstrijden was er voor de touwtrekkers die dat hadden gereserveerd een barbecue voorzien. Diegene die niet bij de barbecue hielpen begonnen het veld al op te ruimen. Des te meer er nu gebeurde des te minder we morgen nog moesten doen. Want het beloofde nog een zwaar eind te worden. Ook nu weer hadden we geluk met het weer want de barbecue was juist gedaan toen de weergoden de kraan weer open draaiden.

Tegen dat de fuif moest beginnen was het gelukkig al gestopt met regenen en de tent liep goed vol. Het feestje kwam volledig op gang en iedereen amuseerde zich volgens mij. En iedereen leek veel tijd te hebben want ze bleven maar hangen. Tegen 6 uur , half 7 waren de laatste naar huis en konden we beginnen met opruimen. Enkele gingen eerst nog een paar uurtjes slapen terwijl anderen nu reeds in hun reserves moesten tasten om niet te crashen. Ikzelf had er weinig problemen mee. Heb immers altijd weinig slaap nodig. Rond 8 uur crashte Jan L. volledig en daarom beslisten Ewald en ik om hem naar huis te sturen. Rond 9 uur heb ik den Ben en de Maarten wakker gemaakt voor de laatste prullen mee op te ruimen.

Je zag dat het moeilijk begon te worden bij de meeste want ze werden slecht gezind en tam maar alles geraakte toch opgekuist. Tegen 1 uur hadden we gedaan en konden ze naar huis om hun beddeke op te zoeken. Ik daarentegen moest nog naar Katrien om het een en ander terug te brengen. Ook ineens maar eens langs den bouw gereden en dan naar Jill thuis. Waar ik toch een paar stukken van mijne film mis. Dat was dan weer ons zenuwslopend weekend en we kijken weeral met veel goesting naar dat van volgend jaar.


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken