Verslagen

Apotheose 25jaar TTV De Berketrekkers - Bart VdH

Op 29 april 2013 is het 25jaar geleden dat KLJ Merksplas , 4 ploegen samenstelde om deel te nemen aan een touwtrek toernooi in Merksplas. Toen de Dolle dorpsdagen genoemd, dat georganiseerd was door verenigingen uit Merksplas. Uiteindelijk kwam op dit toernooi 1 ploeg in de finale, die na een volle minuut touwtrekken de finale verloren van een ploeg die bestond uit 6 broers Verheyen. In hetzelfde jaar deden ze nog eens mee met een wedstrijd in Oud-Turnhout. Maar een jaar later 1989 werd het jaar van de doorbraak, en Touwtrekteam KLJ Merksplas was geboren. Tenslotte 9jaar later in 1998 werd deze naam veranderd in TTV De Berketrekkers!

Omdat we ons 25 jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij kunnen laten gaan, kozen we er voor om een TRIARC klassement uit te reiken. In deze triarc brachten we de 3 disciplines van het touwtrekken in de kijker. Als openingstoernooi kozen we voor indoor, touwtrekken in de sporthal op rubberen matten. Het was echter al 11 jaar geleden dat deze discipline in de regio Antwerpen/Noord Brabant beoefend werd. Wij als Berketrekkers zouden voor de uitdaging gaan om deze terug te herintroduceren, op de avond van de kerstboomverbranding in de sporthal was het 1ste toernooi voor 25jaar TTV De Berketrekkers een feit. Door de opkomst van 11 ploegen was dit een zeer geslaagd toernooi.
Als 2de toernooi gingen we stapje verder, we kozen namelijk voor een werelduniek toernooi. Deze keer gingen we voor een side-by-side toernooi en dat op 1 maart in onze nieuwe accommodatie. Side-by-side is 1 van de meest gebruiken trainingsvormen waarbij de ploegen niet tegenover elkaar staan maar, via een katrolsysteem, naast elkaar. Normaal word deze methode dan ook alleen voor trainingen gebruikt en geeft een heel bijzondere sfeer. Doordat je alle emoties en commando's van de tegenstander kan zien, kan je hier helemaal op inspelen. Hier kwam nog bij dat we het toernooi gruwelijk zwaar maakten door het onderliggend zand, diep en extra los te maken. Het publiek lieten we heel dicht komen zodat zij van de sfeer konden proeven. We zorgde ook voor warmte, een drankje en een hapje. De ploegen hebben hier dan ook op een heel vriendschappelijke manier afgezien. Ook dit was door de 11 aanwezige ploegen een geslaagd toernooi.

Nu stond er nog 1 toernooi op het programma, afsluiten deden we met een outdoor toernooi. Dat deden we vorige zondag op 28 april 2013, de dag voor onze eigenlijke verjaardag. Maar niet zomaar een toernooi, we combineerde dit met een competitiedag BTB Antwerpen/NTB Zuid-Nederland. Hier was dan ook de Belgische top aanwezig.

Op zaterdag 9u vanaf begonnen we alles klaar te maken voor de grote dag. Hierbij denken we aan het terrein, de tent, drankvoorziening geluidsinstallatie, ... Maar er was niet enkel een toernooi, tegelijkertijd hadden we ook een opendeurdag in onze accommodatie, aan onze lift werd de krachtmeter geïnstalleerd en voor de trappenbaan de testbank om je eigen vermogen te testen, hiervoor gebruikten we wel indoormatten.

Op Zondag begonnen we om 11u met de wedstrijden, dit was zoals op een competitiedag eerst de jeugd. We hebben zelf z'n 7tal nieuwe -12 jarige die via de buitenspeeldag en vriendendag, bij ons kwamen proeven van het touwtrekken. Er waren er 5 van de 7 aanwezig op de wedstrijd, de keuze is dan snel gemaakt om hun de kans te geven om wedstrijd ervaring op te doen. We stelden hun op met 5 oudere jeugd en 2 meisjes. Het was dan ook belangrijk dat ze ervaring op deden, en dit deden ze heel goed. Ze presteerde zelfs om in de 2de ronde te winnen van Fam. Janssens! Daarvan kan alleen maar gezegd worden dat het een heel mooi resultaat is, Proficiat jeugd!
In het namiddagprogramma was het tijd voor de combiklasse, hier stelde we een ploeg op met 4 beloften, 4 jeugd, 1 dame en 2 meisjes die met elkaar wisselde in de helft van de wedstrijd. We wogen 692kg, en we zouden er extra hard voor gaan op eigen veld. Maar al snel werd duidelijk dat er kant voordeel was, door een probleempje met het ondergrondse sproeisysteem was de ene kant van het veld iets natter. Daardoor konden de ploegen daar dieper in de grond, aan de andere kant was het iets harder waardoor de banen niet zo diep werden. Dit draait zich in veel gelijke trekken. Beginnen mochten we tegen Jagersrust waartegen we een gelijkspel trokken. Dit deden we ook in de 2de ronde tegen Fam. Janssens(stempel 306). In de 3de ronde tegen Fam. Janssens(stempel 305) konden we beide trekken winnen. Ook in de 4de ronde bij Powerrangers wonnen we beide trekken. Dit deden we nog eens over tegen Mertensmannen en Versieck. Maar toen volgde Vandakker de ploeg die ons op de hielen zit in het klassement, ze hadden 2 gewonnen wedstrijden en 3 keer gelijkspel. We wisten op dit moment nog niet hoe we er eigenlijk voor stonden in het dagklassement, we gingen er vanuit dat beide wedstrijden gewonnen moesten worden om er net wel of niet bij de halve finale's te eindigden. We gingen het duel aan, maar verloren beide trekbeurten. Zoals ik al zij waren er veel gelijke trekken, en dat was voor ons niet anders. We wonnen 4 wedstrijden, trokken 2keer gelijk en verloren de laatste ronde. In het totaal zijn dat 14 punten, maar het kon niet meer stuk toen we hoorde dat we hiermee ook nog eens als 1ste uit de voorrondes kwamen. Als 2de ging Fam. Janssens(stempel306) mee naar de halve finale's met 13 punten. Gevolgd door Fam. Janssens(stempel 305) en Vandakker met 12punten. Vandakker had 2 waarschuwingen en werd hierdoor 4de.

In de halve finale stonden we terug tegenover Vandakker, en nu moesten we dus echt wel winnen of we konden enkel voor brons trekken. De 1ste trek was dan ook voor ons aan de beter kant van de baan, de 2de moesten we aan hun laten. Een gelijkspel dus hierdoor moesten de coachen bij de scheidsrechter komen voor de tos, die de kant zou bepalen voor de 3de en beslissende trek. We mochten terug aan de betere kant, dat eigenlijk geen winst garantie betekend. We haalde ook deze trek binnen in gingen door naar de finale, die we zouden trekken tegen Fam. Janssens(stempel 306). We zagen eerst Fam. Janssens(stempel 305) winnen van Vandakker in de bonze finale. Toen was het onze beurt, het was een zware 1ste trek die we verloren. Bij Janssens waren ze leeg aan het geraken, maar ook bij ons was de kan zo goed als leeg. Toch was de 2de trek ook een lastige trek, die duurde iets minde lang dan de eerste en ook die verloren we na een harde strijd. Deze finale was hard tegen hard, de enige optie was hier kei hard vechten, afzien en sterven. We hadden de finale wel verloren, maar weet dat die ploeg 5 keer per week traint, dat er leden van Janssens België zullen verdedigen op de World Games. We hebben dus een heel mooie prestatie neergezet! Als prijzen voor de 1ste 3 ploegen hadden we deze keer 3 soorten voorzien van het streekbier Keizer Karel.

Onze TRIARC trofee ging ook naar Fam. Janssens, die het klassement wonnen met 65 punten, hier was de 2de plaats voor Lagerweij uit Renswoude(NL) met 50 punten, Wij zelf waren 3de met 49 punten. Ook dit was een geslaagd toernooi, hiermee hebben we de viering 25 TTV De Berketrekkers dan ook afgesloten, bestuur en leden hebben hard gewerkt om deze toernooien waar te maken. Aan iedereen Proficiat met de behaalde resultaten tijdens de TRIARC, maar ook bedankt aan de ploegen om hieraan deel te nemen!


  - uitslagen Apotheose 25jaar TTV De Berketrekkers - tussenstand competitie antwerpenSFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken