Verslagen

Cursus initiator - Wouter

Eind 2010 konden de geïnteresseerden naar een informatievergadering gaan van de initiator cursus. De cursus wordt georganiseerd door Bloso en Vlas. Eric Wittevrongel en Hein Comeyne gaven ons uitleg over de cursus. Na de informatievergadering van eind 2010 waren er uiteindelijk 9 Berketrekkers die wilden meedoen met de cursus. Namelijk Heleen, Loes, Marise, Peter, Wouter, Niels, Nick, Tom en Joep.

Zaterdag 2 april was het de eerste les. Om 9u moest iedereen in de sporthal 't Hofeind zijn waar de lessen doorgingen. De eerste lessen waren van het algemeen gedeelte. Eric Wittevrongel en Hein Comeyne waren onze instructeurs deze dag. Tijdens deze les zaten we samen met mensen van allerlei sporten. Zowel touwtrekkers, petanquers, ritmische gymnastiekers, hengelaars en zelfs een bokser deden aan deze cursus mee. De eerste les ging over didactiek. Hierbij leerde we vooral hoe je de lessen het best organiseert en plant en waar je rekening mee moet houden. Zodat deze lessen op een veilige, efficiënte en plezierige manier kunnen gebeuren. Dit deel was voor de meeste onder ons het zwaarste deel omdat hier vooral theorie aanbod kwam en geen praktijk. Maar het was wel een zeer interessant deel waar we veel van geleerd hebben. Hier zullen we in de toekomst veel gebruik van kunnen maken.

Zaterdag 9 april was het vak veilig sporten. Deze lessen kregen we van Lien Desmet. In de voormiddag ging het over preventief veilig sporten. Hierbij leer je hoe je blessures en ongevallen kan voorkomen. In de namiddag ging het over curatief veilig sporten. Hier leer je hoe je moet reageren als er iets gebeurt en wat je dan moet doen. We mochten zelf oefenen op een pop om te reanimeren. Als club is dit deel zeer belangrijk. Zo kan je als er iets gebeurt altijd direct hulp verlenen. Wij hebben uit dit deel zeer veel geleerd.

Zaterdag 30 april was het in de voormiddag examen over het algemeen gedeelte. We hadden 2 weken geen les waardoor we zeer veel tijd gehad hebben om te leren voor ons examen. We kregen van elk deel een apart examen. Voor dit deel had iedereen wel zenuwen want het was veel theorie en er moest dus wel wat geleerd worden. Maar als je er niet van door was dan was het nog geen ramp want je mocht dan nog deelnemen aan de herexamens. Na een week kreeg iedereen zijn uitslag en er waren wel enkele met een herexamen. Maar zij krijgen een tweede kans op 28 mei waar ze hun examen mondeling opnieuw mogen doen.
In de namiddag begonnen de touwtrekkers aan het specifiek gedeelte. We waren in het totaal met 12 touwtrekkers. We waren met 9 Berketrekkers, 2 Powerrangers (Sam Janssens en Sam Van Bueren) en Geert Versieck van TTV Versieck. Het specifiek gedeelte kregen we van Hein. De cursus was onderverdeeld in vakken. Het eerste ging over de taakomschrijving van de initiator. We hebben ook al een stukje gesproken over de materialen en technieken die men gebruikt in het touwtrekken. We kregen elke les een taak mee naar huis die moest af zijn tegen de volgende les. Deze taak was eigenlijk een soort voorbereiding op de volgende les.

Zaterdag 7 mei gingen we verder op de materialen en technieken. Onze taken die we moesten maken werden ook besproken. De cursisten moesten veel informatie doorgeven aan Hein omdat hij deze nodig heeft om de cursus over Touwtrekken uit te breiden. Wij hebben ook foto's gemaakt van de materialen en de technieken om te helpen bij de nieuwe cursus. Tijdens deze les hebben we al praktijk gekregen op het terrein van de Berketrekkers. We hebben het ook al gehad over de kennismaking met het touwtrekken. Zo moesten we leren hoe we de sport het best aanbrachten bij beginnelingen. We moesten dit met praktijkvoorbeelden oefenen. Hein gaf ons dan telkens tips hoe we dat het beste aanbrachten.

Zaterdag 14 mei gingen we verder met de kennismakingen en begeleidingstrajecten. Hier hebben we vooral veel geoefend op de praktijk. Hoe we moeten spreken tegen een groep en wat we precies moeten zeggen. We hebben ook allerlei spelvormen uitgeoefend om te bekijken welke de beste zijn om te gebruiken bij een touwtrekinitiatie. We hebben ook geleerd hoe je de touwtrekkers moet begeleiden en motiveren. Tijdens deze les hebben we veel gelachen maar vooral veel geleerd. Deze les gaat ons zeker helpen in de toekomst.

Zaterdag 21 mei ging de les door in Gemeenschapscentrum De Marckt in Merksplas. Hier hebben we de soorten ongelukken besproken die gebeuren bij het touwtrekken. We hebben ook bekeken hoe we deze kunnen voorkomen. Dit is zeer interessant en moeten we zeker goed onthouden. We hebben ook gezien wat fair-play en unfair-play is. Hier waren de meningen wel wat verdeeld.
In de namiddag gingen we naar de sporthal om terug wat praktijkoefeningen te doen. We hebben nog een paar spelvormen uitgeprobeerd maar deze waren niet allemaal even veilig. Daar hebben we ook nog een paar initiatieoefeningen gedaan om de tips van Hein allemaal in toe te passen. Dit was de laatste les van het specifiek gedeelte.

Zaterdag 28 mei was het examen van het specifiek gedeelte en herexamen van didactiek. We kregen van elk vak een apart examen. Waardoor we eigenlijk 4 aparte testen hebben moeten maken. Hein had tegen ons gezegd dat we vooral veel moesten uitleggen en dat we het niet gewoon kort mochten opschrijven. Sommige hadden dit heel goed begrepen en schreven ineens bladzijden vol met pijnlijke polsen tot gevolg. Tegen 12u had iedereen zijn examen ingeleverd en zat de cursus initiator erop. Nu nog spannend afwachten op de resultaten van de examens en hopen dat iedereen geslaagd is!

Een dikke proficiat aan Heleen, Loes, Marise, Peter, Wouter, Niels, Nick, Tom en Joep die de cursus gevolgd hebben. Ook proficiat aan Sam Janssens, Sam Van Bueren en Geert Versieck.

Hartelijk dank aan Hein Comeyne, Eric Wittevrongel en Lies Desmet om onze instructeurs te zijn tijdens deze cursus. Wij hebben veel van hen geleerd en gaan de tips en adviezen zeker toepassen in onze club.
Ook bedankt aan Jan Lenaerts en Jim Thijs om de cursisten en Hein zo goed te begeleiden.
Hartelijk dank aan Peter Van Den Heuvel die alles geregeld heeft voor deze cursus. Zonder jou stond iedereen zover niet! Dankjewel!


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken