Verslagen

Dit was 2010!! - Niels

Touwtrekken, onze sport.

2010, het jaar dat vooraf bestempeld werd als een overgangsjaar want we zaten met vele nieuwe leden dit jaar, neem daar dan ook nog eens bij dat de meeste van onze oudste jeugd dit jaar beloften werden. We zaten dus met een beginnende jeugdploeg en een zeer jonge belofteploeg. Als je dit hoort zou je denken die hebben dit jaar niets speciaal gepresteerd.

Maar niets is minder waar, want de prestaties die ik u op kan noemen zijn niet voor de poes. In het begin van de winter begon het echter nog erg rustig, want in de sneeuw, of op bevroren grond konden we niet goed trainen. Dus de wintercompetitie was (zoals de meeste andere jaren) voor de teams die een overdekt touwtrekterrein hadden. Maar toch stonden we hier al op de 4de plaats met de jeugd en op de 5de met de beloften, wat op zich niet slecht is. Maar in de zomer konden we meer trainen, en dat bracht ook wel op, maar voor de andere teams bracht dit natuurlijk ook op. De jeugd behaalde een mooie 4de plaats en de beloften ook weer de 5de plaats. Maar als we gaan kijken naar de uitslag blijkt dat de beloften slechts 5 punten achter hun voorgangers hingen, maar deze zijn we kwijtgespeeld doordat we 1 competitiedag niet aanwezig waren door een tragisch sterfgeval. Dus eigenlijk zouden we op de 4de plaats moeten staan maar dit heeft te maken met overmacht. Maar de competitie is eigenlijk nooit echt ons streefdoel geweest, omdat we ons meer richten op de andere toernooien zoals Gensb, andere internationale toernooien en natuurlijk ook het Belgische kampioenschap.

Eerst kwam het internationale toernooi bij Bison in Nederland. Dit was een toernooi voor jeugd tot 20jaar dus anders dan andere toernooien in België. Met andere woorden, ideaal voor ons, aangezien we veel leden hebben van 19jaar. Hier konden we al eens polsen of onze training afweegt. En dat deed ze, want na een zeer spannende finale behaalde we de fenomenale 2de plaats van 13 ploegen. Jammer van de eerste plaats, maar bekijk dat we in 2011 nog eens met volledig dezelfde ploeg kunnen deelnemen, terwijl de ploeg die de 1ste plaats behaalde dit niet kan.

Een week later was er echter nog het fameuze Belgische kampioenschap. Hier moesten de prestaties niet onderdoen, want de Jeugd behaalde weer de mooie 4de plaats, terwijl de beloften een fenomenale 2de plaats behaalden. Deze prestatie is echt wel enorm als je bekijkt dat we met een enorm jonge belofteploeg zitten (19jaar) terwijl de maximumleeftijd 23 is. Nog eens een week later was er het bekende GENSB toernooi (genoemd naar de organiserende landen Germany, England, Netherlands, Swiss en Belgium.) Dit is een enorm jeugdtoernooi met een opkomst van maar liefst 37 teams uit 8 verschillende landen. Het wordt ook wel eens het officieuze WK voor de jeugd genoemd. Hier konden we eens iets laten zien. Onze jeugdploeg geraakte zeer mooi door de voorrondes, maar werd vervolgens uit de achtstefinales gekegeld door het team dat later op de eerste plaats zou eindigen. Dus beter presteren als dit kon gewoon niet met deze ploeg. Ze eindigde dus op een 16de plaats van 37 ploegen.

Nadien hadden we nog een competitiedag in Merksplas waar we een zeer mooi toernooi mochten organiseren dankzij de gemeente en de andere mensen die dit allemaal organiseerden, een welgemeende bedankt daarvoor.

Verder kan ik u vertellen dat we dit jaar 1 belofte hebben die geselecteerd werd voor het WK in Pretoria in Zuid-Afrika. Ook al zouden we misschien meerdere geselecteerde kunnen hebben, de reis moest zelf bekostigd worden, waardoor meerdere mensen afhaakten. Bij de jeugd hadden we dan wel vrijwilligers, maar er werd beslist om zonder een jeugdploeg naar het verre Zuid-Afrika te gaan, waardoor ze jammer genoeg niet de kans hadden om ginder hun kunnen te laten zien.

Over het algemeen denk ik dat er dit jaar zeer mooie prestaties zijn geleverd, die boven alle verwachtingen uitstegen. Voor deze prestaties zouden van te voren zeker getekend hebben. Er werd dit jaar zeer veel vooruitgang gemaakt, dat wil dus zeggen dat de zware training lonen en niets geeft een beter gevoel. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk nog dat we ons weer een vol jaar enorm goed geamuseerd hebben.
Dit kunnen we bevestigen door de grote opkomst elke week. Ook dit jaar mochten we weer vele nieuwe leden verwelkomen, met als gevolg een goede ledenstijging. Hier is natuurlijk iedereen blij mee en iedereen kijkt al uit naar het volgende touwtrekjaar vol sport en plezier.


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken