Verslagen

Touwtrekken populair in de Kempen -

Touwtrekken is een populaire sport in de Kempen en dat bewijzen de cijfers van de Belgische Touwtrekbond.

In 2010 was Merksplas procentueel de actiefste gemeente in het touwtrekken met 3,7beoefenaars per duizend inwoners. Daarna volgt Retie met 3,44touwtrekkers. In absolute cijfers staat Brecht bovenaan met vier clubs die zijn aangesloten bij de BTB, de Belgische Touwtrekbond. De Brechtse clubs hebben samen 47 leden, daarna volgt Retie met 35 touwtrekkers en Merksplas heeft er 30.

'In totaal hebben we veertig leden', zegt PR-verantwoordelijke Peter Van Den Heuvel van de Merksplasse touwtrekvereniging De Berketrekkers. 'Het cijfer ligt hoger dan dat van de BTB omdat een aantal leden in buurgemeenten wonen en we hebben zelfs iemand uit Nederland. Onze vereniging heeft een jeugdploeg en sinds vorig jaar een beloftenploeg. Daarnaast is er ook een 'halve' damesploeg. We hebben acht damesleden, maar dat is te weinig om aan wedstrijden mee te doen. Daarom trekken ze soms mee met de jeugdploeg of wordt het team aangevuld met dames van andere touwtrekverenigingen.'

Belgisch kampioen

Zoals in veel andere gemeenten is ook in Merksplas het sportaanbod zeer uitgebreid. De Berketrekkers zijn uiteraard tevreden dat niet iedereen voor de populairdere sporten als voetbal of tennis kiest.

'Touwtrekken is geen bekende sport en bij ons is de groepssfeer heel belangrijk. Daarom doen we ook activiteiten naast de trainingen en de wedstrijden. De resultaten zijn goed en dat maakt natuurlijk ook veel uit. De voorbije zes jaar zijn we vier keer Belgisch kampioen geworden met onze jeugdploeg en onze beloften hebben vorig jaar een zilveren medaille behaald op het BK. Op het Europees kampioenschap twee jaar geleden waren we de beste Belgische ploeg', zegt Peter Van Den Heuvel.

Het zwaartepunt van de touwtrekwedstrijden ligt in de zomerperiode, maar dat wil niet zeggen dat De Berketrekkers nu stil liggen. 'In februari zijn de eerste wedstrijden en er wordt al volop getraind. Dit jaar nemen we deel aan twee internationale tornooien in Nederland en Zwitserland. In september is er het Europees kampioenschap in Groot-Brittannië', zegt Peter Van Den Heuvel. De Berketrekkers trainen aan sportcentrum 't Hofeind. Dit jaar wil men starten met de bouw van een nieuwe accommodatie die klaar zou moeten zijn als in 2013 het 25-jarig bestaan wordt gevierd.

www.berketrekkers.be


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken