Verslagen

1ste competitiedag te Wouw (voormiddag) - Ben

Een niet zomaar laatste dag van januari (30/01/05) maar wel de 1e competitiedag van het nieuwe,superspannende touwtrekseizoen. Die ochtend troepen De Berketrekkers weer samen om in Wouw de competitie in te zetten. De Berketrekkers zijn compleet; in totaal 8jeugdleden, 4heren en 3dames, en vertrekken samen naar het Nederlandse Wouwse plantage,waar andere touwtrekfanaten reeds op ons staan te wachten en waar het 1e manegetornooi plaatsvindt dat deel uitmaakt van de wintercompetitie. Daar aangekomen, waar het precies warmer is dan vorig jaar, zijn we eerst maar met de jeugdploeg gaan wegen. Met onze volledige jeugdploeg; Peter, Steven, Maarten, Jan C.,Jan D.,Jens, Ben en Johan wogen we nipt 22 kilo meer dan de toegestane 560kilo. Door snel rekenwerk van onze coach Kurt werd besloten Jan C. de vervangen door Dorien, na deze wisselwegen we net iets minder dan den 560kg. Maar toch gestempeld. Jan C. werd door de coach van de Vikings gevraagd hun jeugdploeg te versterken. Deze jeugdploeg, de Vikings, maakt deel uit van de Noormannen…

Na wat intrekken tegen de Mertensmannen, wat we anders nooit doen, werd het tijd voor de eerste trek beurt en tevens ook de eerste trekbeurt van het nieuwe seizoen. Deze trekbeurt was tegen “De Boerkes” die vorig jaar nog mee deed in de recreantenklasse op verscheidene tornooien, maar die vanaf dit jaar als volwaardige BTB ploeg zal meedraaien…Na het commando “NU” van de scheidsrechter werden de benen gestrekt en werden we enigszins toch verrast door de kracht die deze sterke beren bij hadden, maar onze Berkes deden hun best en na enig tegenwerk en uitputten van de tegenstander werd toch de overwinning door ons binnen gehaald en wonnen we de eerste trekbeurt. Deze trekbeurt die ons maar ook de tegenstanders sterk had uitgeput… Na een korte rustpauze en een wissel volgde weer het commando “NU” en gaven we alles wat we konen maar de vermoeidheid zat nog in onze armen en moesten we deze 2e trekbeurt laten gaan, na toch mooi tegenwerk maar 1puntje gepakt, enigszins toch verrast door de fysieke conditie van de tegenpartij.

Als 2e wedstrijd stonden de Galliers op ons te wachten. Deze ploeg bestond voor de helft uit Galliers en de ander helft uit Antwerp Warriors. Hiervan werd verrassend gewonnen, deze ploeg zette vorig jaar in Vlimmeren op de laatste competitiedag aan met een sterke jeugdploeg. Deze 2 trekken werden zonder enige echte fysieke inspanning langs onze kant toch gewonnen, deze trek was dus niet sterk uitputtend voor onze, voor de helft gevuld met nieuwelingen, jeugdploeg. De derde trekbeurt was tegen de Mertensmannen, deze Mertensmannen die toch wat kracht bij hadden tijdens de opwarming. We dachten dat dit tijdens de echte wedstrijd nog zeker zo erg zou zijn, maar niets is minder waar en na enkele seconden vasthouden konden we redelijk makkelijk achterwaarts vertrekken. Dit kwam denk ik wel door het aantal voeten dat langs hun kant in de houtachtige ondergrond stond zei waren met 6 en wij met 8. Na de rust werd dit scenario nogmaals herhaald en de volle 3punten gingen naar ons. Dit bracht ons puntentotaal al op 7 na drie wedstrijden, wat zeker niet slecht is.

Als 4e stond Fam. Janssens op de lijst van tegenstanders. Deze ploeg bestond uit 10 zwarte truien waarvan 4 toch wel in kleinere maten. Hiervan werd vrij gemakkelijk gewonnen, ondanks de slechte ondergrond die hier bestond uit houtsnippers en daaronder een goed aan getrapte zandlaag. De 5e trekbeurt was weer tegen Fam. Janssens; hun beste ploeg ook de beste pleog in de Gensb-klasse. Hiervoor werd alles geprobeerd, na herhaaldelijk pogingen en druk gecoach van Kurt werd deze trekbeurt toch verloren. Na de rust weer alles geprobeerd maar weer 4meter af moeten geven en verloren we zo 3punten op Fam. Janssens . Daarop volgende de wedstrijd tegen de Vikings… Vorig jaar zette zij al aan met een sterke jeugd ploeg nu kwamen zij ineens opzetten met 2jeugdploegen; De Vikings en De Noormannen zelf door verdeelde krachten waren deze ploegen iets minder krachtig en wonnen we vrij gemakkelijk van deze beide ploegen en wonnen we weeral 6punten.

Als laatste kwam Jagersrust aan de beurt. Jagersrust,die we al strek weerwerk zagen geven tegen De Boerkes, verscheen ineens met enkele personen minder door blessures. Door overleg met de beide coaches werd besloten, zo sportief als we zijn, dat 1Berketrekkers het touw moest verlaten om toch een “eerlijke” strijd te krijgen… Dit werd Maarten die even het touw moest loslaten en bij de scheidsrechter gaan zitten. Deze trekbeurt werd redelijk gemakkelijk gewonnen door ons. Na de rust werd door Linda gevraagd of ik (Ben) niet uit het touw wou, en omdat ik een sympathieke vrouw niets kan weigeren nam ik dan maar plaats naast de scheidsrechter en kon Maarten terug plaatsnemen in de ploeg. Ook deze trekbeurt werd gewonnen… Na deze trekbeurt was de jeugdklasse afgerond en de rangschikking gemaakt; waarin wij; De Berketrekkers de 2e plaats bezetten, voor ons Kwam Fam. Janssens met enkele punten verschil. De 3e plaats werd versiert door De Boerkes.

In de namiddag volgde de Heren-klasse en omdat ik de nieuwe regels nog niet echt goed begrijp en er waarschijnlijk nog wel verslagen van andere leden zullen volgen zal ik dit maar aan overlaten aan zij die de regels zelf moeilijk maken of die wel begrijpen….

Tot over 2 weken weer in Wouw …


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken